Samsung slutar tillverka "B-die" – populära DDR4-kretsar för överklockning

En av de mer populära minneskretsarna idag är Samsungs överklockningsvänliga serie B-die, som nu slutat tillverkas. Går in som ersättare gör A-die med högre kapacitet.

Under varje ny generation av minnesstandarden DDR är det kretsar från en eller flera specifika tillverkare som "sätter sig på minnet" hos insatta datorentusiaster. Detta då minnesmoduler som använder dessa kretsar klarar högre klockfrekvenser till låga timings jämfört med andra.

Under generationen DDR4 tillhör Samsungs minneskretsar i serien "B-die" de mer populära. Dessa har blivit särskilt populära bland de som sitter med AMD Ryzen-system, detta då B-die fungerar väl med dessa processorer. Att enkelt kunna nå höga minnesfrekvenser är också viktigt för den processorserien, då dess interna Infinity Fabric är direkt knuten till just primärminnet.

Samsung-DDR4.JPG

I Samsungs senaste produktguide (PDF) framgår att B-die nått End-Of-Life (EOL), det vill säga att tillverkningen upphört. Anledningen är sannolikt att kretsarna i fråga har en relativt låg kapacitet på 8 Gb (1 GB) styck, och att dessa nu fasas ut för att göra plats åt mer avancerade tillverkningstekniker för att kapa kostnaderna.

In kliver A-die som ersättare och hur mottagliga dessa är för överklockning samt ökad spänning är ännu inte känt. En tydlig skillnad är dock att dessa kretsar har kapaciteter på 16 Gb (2 GB) och 32 Gb (4 GB) styck, vilket i praktiken innebär att det går att göra minnesmoduler med den dubbla respektive fyrdubbla kapaciteten jämfört med B-die.

Samsung är i dagsläget världens största minnestillverkare med en marknadsandel på omkring 50 procent. Förutom Samsung-märkta moduler används bolagets kretsar av många andra aktörer, som bland annat använder B-die för att ta fram högt fabriksöverklockade minnesserier.

Då Samsungs B-die officiellt nått vägs ände betyder det att modulerna som finns ut i butik och hos leverantörer är de sista i sitt slag. Hur väl A-die kan jämföra sig mot B-die och andra minneskretsar från de två andra giganterna SK Hynix och Micron återstår att se.

Läs mer om Samsung och minnesmarknaden:

Tack för tipset LeVvE