AMD Ryzen Threadripper med Zen 2 försvinner från officiella produktplaner

Endast två månader efter att AMD bekräftade tredje generationens Ryzen Threadripper med Zen 2 på 7 nanometer försvinner processorfamiljen från de officiella produktplanerna.

I sommar lanserar AMD arkitekturen Zen 2 på 7 nanometer för sockel AM4, där processorfamiljen Ryzen väntas ta steget över åtta kärnor. Bolaget har tidigare även bekräftat att det blir en tredje generations Ryzen Threadripper, där dagens andra generation erbjuder upp till 32 kärnor.

3rd-Ryzen-Rhreadripper-2.jpg

AMD:s nya produktplaner utan tredje generationens Ryzen Threadripper.

3rd-Ryzen-Rhreadripper-1.jpg

Den två månader gamla presentationen med tredje generationens Threadripper.

3rd-Ryzen-Rhreadripper-3.jpg

I samband med AMD:s senaste kvartalsrapport släpptes återigen produktplanerna på konsumentsidan för år 2019. Presentationsbilden använder samma stil som den som släpptes så sent som i mars och är på det stora hela identisk, med undantag för att Ryzen Threadripper lyser med sin frånvaro.

Första och andra generationens Ryzen Threadripper baseras på samma design som AMD:s serverprocessorer i Epyc-familjen. Med Zen 2 på 7 nanometer släpper bolaget serverprocessorerna Epyc "Rome" med upp till 64 kärnor och 128 trådar, något som skulle kunna överföras till en ny generation Ryzen Threadripper.

Att processorfamiljen försvunnit från produktplanerna skulle kunna innebära att AMD prioriterar den volym de har hos kretstillverkaren TSMC för just servrar, där marginalerna är mycket större än på konsumentsidan. Nämnvärt i sammanhanget är att AMD slagit på stora trumman för nya Epyc och hoppas med denna kunna bryta Intels närmast totala dominans på området.

Det finns också en möjlighet att presentationsbilden inte betyder någonting och att AMD:s planer gällande tredje generationens Ryzen Threadripper är oförändrad. Det är inte heller känt hur planerna ser eller har sett ut tidigare, då bolaget hittills inte har preciserat när nya Ryzen Threadripper lanseras.

Lanseringen av "vanliga" Ryzen för sockel AM4 äger i sommar och ska tätt inpå följas upp av nya Epyc med upp till 64 kärnor under tredje kvartalet.

Läs mer om Zen 2 på 7 nanometer: