Asus listar 35 moderkort som får stöd för Ryzen 3000-serien

För tredje generationen av AMD:s Ryzen-processorer gäller sockel AM4, men äldre moderkort kräver stöd från tillverkare. Nu presenterar Asus vilka modeller som blir kompatibla.

I början av 2017 avtäckte AMD den nya processorarkitekturen Zen (1) och processorer i Ryzen-familjen. Bolaget slog på stora trumman för konkurrenskraftig prissättning, antalet kärnor och prestandan, men också för den nya sockeln AM4. Bolaget underströk att sockeln skulle vara aktuell för Ryzen-familjen fram till år 2020, med stöd för nya modeller genom BIOS/UEFI-uppdateringar.

Första generationens Ryzen lanserade tillsammans med styrkretsarna A320, B350 och X370 och majoriteten av moderkorten försågs i fjol med uppdateringar för att stödja Ryzen 2000-serien. Tillsammans med fjolårets processorer följde de inkrementellt uppgraderade styrkretsarna i 400-serien, som erbjuder bättre minneskompatibilitet och garanterat stöd för tredje generationens Ryzen.

När det kommer till styrkretsarna i 300-serien menar AMD att det rent krasst finns stöd, men det är helt upp till moderkortstillverkare att implementera detta. Nu presenterar Asus en diger lista över AM4-moderkort som kommer begåvas med uppdaterat BIOS/UEFI, och tydligt är att bolagets kort med den enklare kretsen A320 saknas.

Asus R3000 uppdateringar.JPG

Klicka för att se den fullständiga listan.

Totalt handlar det om 35 moderkort, men listan ska enligt uppgift utökas med fler produkter när dessa testats. I dagsläget innehåller listan dock samtliga X370- och B350-baserade moderkort som finns på Asus produktsida, och som väntat ska samtliga kort med 400-seriens styrkretsar också uppdateras.

Tidigare under året rapporterades att även MSI testa kompatibilitet mellan de kommande processorerna och äldre moderkort. Information kring uppdateringar är därför att vänta från MSI och andra moderkortstillverkare. Lanseringen av Ryzen 3000-serien ska ske under mitten av 2019 och fler detaljer om processorer och nya moderkort lär bli aktuellt under teknikmässan Computex, som går av stapeln den 28 maj.

Läs mer om Ryzen 3000: