Intel Comet Lake med 10 kärnor lanseras första kvartalet 2020

I väntan på 10 nanometer planerar Intel ytterligare en ny generation av processorer med fler kärnor och Skylake-arkitekturen som grund. Näst på tur är Comet Lake med upp till 10 kärnor.

Det är nu inte långt kvar till Intel släpper processorer tillverkade på 10 nanometer och först blir det för ultratunna bärbara datorer. Fördelen med en mer avancerad teknik är högre transistortäthet, energieffektivitet och potentiellt även prestanda i form av högre klockfrekvenser.

Trots att det enligt Intel handlar om en storskalig lansering råder frågetecken kring hur stora volymerna faktiskt blir. Det är också oklart när entusiaster får ta del av nyheterna den nya tekniken har att erbjuda. Nu följer Tweakers upp med ännu en presentation, som målar upp en bild av att Intels åldrande 14 nanometer håller ställningarna även på långt sikt.

Intel-Roadmap-2022-Tweakers-3.png

Först och främst framgår att länge beryktade Comet Lake på 14 nanometer med upp till 10 kärnor får någon form av avtäckande mot slutet av året. Detta följs upp av en skarp lansering första kvartalet 2020. Intel Comet Lake släpps i utföranden om 2, 4, 6, 8 och 10 kärnor, och kliver in som efterträdare till Coffee Lake Refresh med sockel LGA 1151-2. Arkitekturen ska fortsatt vara Skylake.

Produktplanerna visar enbart vad som är aktuellt till fjärde kvartalet år 2020, vilket också förklarar varför Comet Lakes efterträdare Rocket Lake inte omnämns. Enligt tidigare rapport ska Rocket Lake få stöd för PCI Express 4.0 och erbjuda upp till 10 kärnor. Tillverkningstekniken blir fortsatt 14 nanometer och huruvida den får några arkitektoniska optimeringar eller om det fortsatt handlar om då sex år gamla Skylake är ännu inte känt.

Segmentet High-End Desktop (HEDT) bygger vidare på välbeprövade Skylake-X och Skylake-X Refresh, som erbjuder upp till 18 kärnor för sockel LGA 2066. Uppföljaren har namnet Cascade Lake-X och av namnet att döma baseras denna på nyligen lanserade Cascade Lake på serversidan.

Nytt med Cascade Lake är ytterligare optimeringar på 14-nanometerstekniken för att nå bättre energieffektivitet och fixar till delar av säkerhetshålen Spectre och Meltdown. Antalet kärnor är fortsatt upp till 18 stycken och styrkretsen är fortsatt X299, vilket talar för att sockel LGA 2066 används på nytt.

Enligt produktplanerna lanseras Cascade Lake-X under årets tredje kvartal, det vill säga under perioden juli–september.

AMD väntas ge fler kärnor för konsumenter redan i sommar

Samtidigt som Intel kämpar med sin 10-nanometersteknik och fortsätter att iterera på väl beprövade 14 nanometer är AMD på gång med att ta klivet ned till TSMC:s 7-nanometersteknik, vilken i grova drag väntas motsvara Intels 10 nanometer. De första processorerna att göra detta baseras på arkitekturen Zen 2.

Under CES 2019 i början av januari demonstrerade AMD för första gången den kommande processorn för konsumenter. Då handlade det om en åttakärnig variant som slog jämna slag med Intels åttakärniga flaggskepp Core i9-9900K i populära prestandatestet Cinebench R15, och det till lägre strömförbrukning

amd-2.jpg

Mycket tyder på att detta bara var ett smakprov om vad som komma skall. Bilder på processorkapseln visar att bolaget skulle kunna rymma en till chiplet med åtta kärnor. Det här är spekulationer som AMD valt att inte dementera, tvärtom har högsta ledning öppet spätt på spekulationerna. Det ses därför som så gott som bekräftat att Ryzen 3000-serien kommer med upp till 12 eller rentutav 16 kärnor.

Vad som gör detta särskilt intressant är att det gäller AMD:s konsumentplattform AM4, som konkurrerar mot Intels LGA 1151-2 där upp till åtta kärnor erbjuds och som med Comet Lake tar steget upp till tio kärnor.

Läs mer om Intels 10-nanometersteknik: