Ifixit viker sig för Samsung – avpublicerar genomgång av Galaxy Fold

Blott en dag efter att reparationssajten Ifixit publicerade en detaljerad nedmontering av Samsung Galaxy Fold har artikeln avpublicerats på Samsungs begäran.

Samsungs vikbara telefon Galaxy Fold har inte fått den bästa tänkbara starten, med allvarliga fel rapporterade av recensenter innan telefonen lanserats. Igår publicerade reparationssajten Ifixit en genomgång av en nedmontering av telefonen – en genomgång som inte heller visade upp telefonen i sin bästa dager.

GalaxyFold_Ifixit_glipa.jpg

Glipan i konstruktionen som Ifixit hävdade ger fog för oro runt Galaxy Folds hållbarhet i långa loppet.

Ifixits demontering belyste ett flertal brister i Galaxy Folds utformning. Bland annat lyftes en glipa i ramen runt skärmen fram som ett orosmoment, detta då risken för att smuts och små objekt ska ta sig in under skärmen bedömdes som stor. Överlag beskrevs konstruktionen som "skör". Nu väljer Ifixit att avpublicera artikeln, med anledningen att en partner begärt detta efter påtryckningar från Samsung.

We were provided our Galaxy Fold unit by a trusted partner. Samsung has requested, through that partner, that iFixit remove its teardown. We are under no obligation to remove our analysis, legal or otherwise. But out of respect for this partner, whom we consider an ally in making devices more repairable, we are choosing to withdraw our story until we can purchase a Galaxy Fold at retail.

Företaget som skickat över telefonen till Ifixit uppges vara en nära samarbetspartner för att testa reparationsgraden i olika produkter. Detta företag uppges blivit kontaktade av Samsung som begärt avpublicering av artikeln om nedmontering av Galaxy Fold. Av respekt till sin partner valde Ifixit att ta ned artikeln i väntan på att de kan köpa ett eget exemplar.

Det finns flera potentiella anledningar till att Samsung väljer att begära en sådan avpublicering. En enkel förklaring kan vara att Ifixits partner inte hade rätt att bistå med Galaxy Fold till en publik genomgång av detta slag. En annan förklaring kan vara att Samsung arbetar på en ny konstruktion och inte vill ha den tidigare bristfälliga designen associerad med Galaxy Fold.

Om det senare scenariot visar sig stämma kan det visa sig vara ett mindre strategiskt klokt val från Samsungs sida. En serie negativ publicitet tenderar historiskt att inte underlättas av försök att tysta ned denna. Ifixits ursprungliga nedmonteringsartikel finns att beskåda på Internet Archive.

Läs mer om Samsung Galaxy Fold: