Förseningar av Intels 10-nanometersteknik har satt käppar i hjulen för bolagets utveckling, där de senaste åren bestått av arkitekturen Skylake i nya iterationer med fler kärnor och finputsad tillverkningsteknik. Nu hävdar Intel att de till slut fått ordning på sin nya teknik, vilket banar väg för mer energieffektiva processorer och inte minst välbehövliga nya arkitekturer.

Hur framtiden ser ut är trots detta ännu ovisst, då de enda produkterna Intel talat om på konsumentsidan är för bärbara datorer. Nu publicerar holländska Tweakers Intels produktplaner för såväl stationära som bärbara datorer. Enligt dessa förblir 14 nanometer en fortsatt viktig teknik de kommande åren, medan tillgången på mer avancerade 10 nanometer ser ut att begränsad för den överskådliga framtiden.

Presentationerna är en del i Intels "Stable Image Platform Program", där bolaget garanterar volymer av produkter till sina närmsta partner över viss tid. I det här fallet uppges bilderna tillhöra Dell, som är en av Intels största kunder. Det i sig gör att planerna som publicerats sannolikt är i linje med Intels egna produktplaner.

Intel-Roadmap-2022-Tweakers-1.png

På den stationära sidan är det S-serien som är intressant, då det är denna som utgör processorer för konsumentsockeln LGA 1151. I enlighet med tidigare rykten är Comet Lake med upp till 10 kärnor näst på tur efter Coffee Lake Refresh och tillverkningstekniken är fortsatt 14 nanometer.

Uppseendeväckande är ett helt nytt kodnamn, Rocket Lake, som enligt planerna blir tillgänglig andra kvartalet år 2021. Även här förblir tillverkningstekniken åldrande 14 nanometer. Nytt här blir stöd för PCI Express 4.0, men därutöver framgår inte om de 10 kärnorna får några arkitektoniska optimeringar eller om det fortsatt handlar om då nästan sex år gamla Skylake.

Produktplanerna löper hela vägen till fjärde kvartalet 2021 och på den stationära fronten finns inte en processor tillverkad på 10 nanometer i sikte. Undantaget är mobila Tiger Lake i U-serien, dock endast med fyra kärnor. Med tanke på segmentet handlar det om en fastlödd processor för kompakta system som Intel NUC. Det står dock även att det ännu inte är bestämt om denna släpps för stationärt bruk.

Intel-Roadmap-2022-Tweakers-2.png

På bärbar front ser det ut att bli mer av 10 nanometer, men även här dominerar produkter baserade på 14 nanometer. Produktplanerna löper dessutom endast fram till fjärde kvartalet 2020, vilket lämnar öppet för att en större andel går över till den nya tekniken under år 2021.

Den kanske mest intressanta U-serien som har TDP-värden på 15 och 28 W för ultratunna bärbara begåvas med Intels processorfamilj Ice Lake på 10 nanometer under andra kvartalet 2019. Det här överensstämmer också med officiella uttalanden från Intel, som i början av året meddelade att Ice Lake är i produktion.

Intel-Sunny-Cove-1.jpg

Brasklappen är att tillgången på Ice Lake-processorer blir begränsad och att den flankeras av Comet Lake i U-serien, som trots en äldre och mindre energieffektiv tillverkningsteknik erbjuder upp till sex kärnor. Ice Lake stannar vid fyra kärnor, dock med den nya arkitekturen Sunny Cove och en markant kraftfullare grafikdel.

Andra kvartalet 2020 släpps uppföljaren Tiger Lake, som väntas baseras på den förfinade arkitekturen Willow Cove. Här skriver inte Intel något om begränsad tillgång, men processorfamiljen ser ändå ut att samexistera med Comet Lake som fortsatt har flest antal kärnor.

Mönstret i U-serien speglas i stort med Y-serien, där Intels processorer på cirka 5 W för passivt kylda enheter ingår. Här begränsas antalet kärnor för Ice Lake till två stycken, medan Tiger Lake ska göra det möjligt att gå upp till fyra och samtidigt göra det möjligt att tygla värmeutveckling utan fläkt.

Sett till H-serien för bärbara datorer i prestandasegmentet är denna traditionellt i linje med Intels stationära sortiment. Det återspeglas även i produktplanerna, då det talas om Comet Lake med 8 och 10 kärnor från slutet av år 2019 och framåt.

Intels 10 nanometer på bred front först år 2022?

Produktplanerna målar upp en mörkare bild än många först trott, då det antagits att processorer på 10 nanometer skulle börja dyka upp på bred front under år 2020. Istället ser det ut som att Intels välbeprövade och åldrande 14-nanometersteknik som gjorde entré hösten 2014 ska hålla ställningarna drygt två år till – minst.

Samtidigt är konkurrenten AMD i full gång med att släppa processorer tillverkade på TSMC:s 7-nanometersteknik, som väntas motsvara Intels 10 nanometer sett till transistortäthet. Det är ingen högoddsare att AMD under 2021 eller som senast 2022 tar klivet över till 5 nanometer från TSMC eller Samsung, som spås bli rejält mer transistortät än Intels 10 nanometer.

Frågan som kvarstår på prestandafronten är hur högt AMD kommer kunna pressa upp klockfrekvenserna i sina kommande processorer, något som är viktigt bland entusiaster som förutom flertrådad prestanda också vill ha hög enkeltrådad för till exempel spel.

Klart är dock att AMD kan komma att få ett övertag sett till energieffektivitet, något bolaget inte haft sedan innan Intel släppte arkitekturen Conroe år 2006.

Läs mer om Intels 10-nanometersteknik: