FZ recenserar World War Z – tillfredsställande zombieslakt i Left 4 Dead-anda

Den nyligen släppta zombieskjutaren World War Z testas av SweClockers syskonsajt FZ, som delar ut högt betyg på grund av underhållande gameplay och bra vapenkänsla.

Förstapersonsskjutare med zombietema finns det en uppsjö av, men en titel som ofta nämns som en av de bästa i genren är Left 4 Dead samt dess uppföljare. Spelserien har dock övergetts av utvecklaren Valve, vilket gjort att andra tagit över stafettpinnen med spel i samma anda. En av dem är Saber Interactive, som nyligen släppte sitt spel World War Z vilket recenserats av FZ.

Läs hela recensionen av World War Z hos FZ

Spelet tar inspiration från filmen och boken med samma namn och kretsar till skillnad från Left 4 Dead kring sex karaktärer som spelaren kan välja mellan. Karaktärerna delas in i sex olika klasser – Gunslinger, Hellraiser, Slasher, Medic, Fixer, och Exterminator – som alla har olika spelstilar och förmågor att använda.

1413720.jpg
1413723.jpg
wwzRetailEgs 2019-04-22 12-06-12-89.jpg
WWZ_logo_12.jpg
WWZ_logo_22.jpg
WWZ_logo_08.jpg

Spelet beskrivs som en blandning mellan The Division och Left 4 Dead, då det handlar om att döda zombies tillsammans med tre andra spelare online. Från The Division lånas tredjepersonsvyn samt möjligheten att samla erfarenhetspoäng för att uppgradera vapen och förmågor, vilket nämns som ett effektivt sätt för att hålla kvar spelaren och få denne att vilja fortsätta kampen mot de odöda.

Något som benämns som en av spelets mest unika aspekter är de odödas hordbeteende och hur de arbetar tillsammans för att ta sig fram till spelaren. Likt i filmen med samma namn bygger de pyramider för att klättra upp på hustak och andra ytor. Att kasta in en handgranat i botten av pyramiden och se zombies falla till marken beskrivs som "förbaskat tillfredsställande" såväl första som tionde gången det händer.

Det som nämns som negativt i dagsläget är att det endast finns fyra episoder, vilka innehåller tre delar vardera. Det är dock inget som påverkar upplevelsen nämnvärt överlag enligt recensenten.

För mig är World War Z en av årets stora överraskningar och ett spel jag inte kommer släppa ifrån mig i första taget. Trots att det känns aningen kort och i stort sett är Left 4 Dead - fast bra - kan jag inte slita mig.

World War Z erbjuder inte något nytt då det i många avseenden är Left 4 Dead med tredjepersonsvy. Ändå är det enligt recensenten svårt att slita sig ifrån, med bra vapenkänsla och roligt gameplay som håller kvar spelaren länge. Spelet belönas därför med betyget 4 av 5 möjliga.