Nintendos portabla spelkonsol Game Boy fyller 30 år

Med olivgrön skärm och ett grått chassi tog Nintendos bärbara spelkonsol Game Boy världen med storm, och idag är det 30 år sedan lanseringen. Ägde du en Game Boy-konsol?

Den 21 april 1989 avtäckte japanska Nintendo den första spelkonsolen i Game Boy-familjen, vilken möjliggjorde att användare kunde ta med sig spelupplevelsen från vardagsrummet. Den första varianten av konsolen utrustades med en 2,6 tum stor LCD-panel utan bakgrundsbelysning, som levererades med upplösningen 160 × 144 pixlar och förmågan att visa fyra nyanser av olivgrönt.

Gameboy 1.jpg
Gameboy 2.jpg
Gameboy 3.jpg

Under huven finns en skräddarsydd processor signerad Sharp, som har en klockfrekvens om 4,19 MHz och strömförsörjs med hjälp av fyra AA-batterier. Precis som handkontrollen för konsolen NES navigeras spelen med hjälp av ett styrkors och fyra knappar, där de tillhörande spelen levererades på kassetter.

Ofta förknippas diverse Pokémon-spel med konsolen, men den bäst säljande titeln för Game Boy är Tetris, som sålts i drygt 30 miljoner exemplar. Lanseringen av konsolen för japansk marknad skedde för 30 år sedan på dagen, medan släpp i USA dröjde till den 31 juli samma år. Den europeiska lanseringen skedde först i november 1990, och totalt uppskattas 118 miljoner enheter ha sålts.

För att uppmärksamma spelkonsolens 30-årsjubileum har Youtube-profilen Marques Brownlee lagt vantarna på en Game Boy i obruten förpackning, där bland annat uppackningen avhandlas i en video. Därutöver går Brownlee igenom en rad nostalgiosande ämnen kopplade till konsolen, såsom tillhörande reklamfilmer och ikoniska spel.

Vilka minnen har du av spelkonsolen? Dela med dig i kommentarerna!