Billigare vikbara telefoner på ingång

Inom kort släpps de första vikbara telefonerna – med skyhöga prislappar. Nu rapporteras att allt fler paneltillverkare är på gång med vikbara skärmar till slutet av året, vilket borgar för lägre priser.

Elektronikjätten Samsung har i åratal pratat öppet om att de arbetar på vikbara skärmar för telefoner. Under Mobile World Congress 2019 presenterades den första skapelsen med en sådan lösning i form av Galaxy Fold, vilken kort därefter fick sällskap av mer förfinade Huawei Mate X.

IMG_4166.jpg

Konceptet går ut på att kunna ha en normalstor telefon i fickan, som vid behov kan vikas upp till en mindre surfplatta. Gemensamt för de båda modellerna är att de har prislappar på väl över 20 000 kronor, vilket gör duon till premiummodeller och att de ligger utom räckhåll för många potentiella kunder.

Ett av skälen till de höga priserna är skärmen, som inte enbart måste kunna böjas utan dessutom ska klara av påfrestningen flera gånger dagligen över flera års tid. Det är också en helt färsk marknad med låga volymer och utan konkurrens, vilket bidrar till att dra upp priserna.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att flera taiwanesiska paneltillverkare är på gång med vikbara skärmar för telefoner. Parallellt med det välkända namnet AU Optronics (AUO) är en flora av underleverantörer på gång med att utveckla nya filter anpassade de vikbara skärmtyperna. Andra bygger ut tillverkningskapaciteten för att öka produktionen av material för just vikbara skärmar.

Samma rapport gör gällande att AUO lanserar sin första vikbara OLED-panel för telefoner under årets andra hälft och att Lenovo (Motorola) är den första klienten att använda skärmpanelen. AUO har avböjt att kommentera uppgifterna.

Är du intresserad av en vikbar telefon framöver? Är det likt internet bara en fluga? Diskutera i kommentarsfältet till den här nyheten!

Läs mer om vikbara telefoner: