Microsoft släpper testversion av nya Edge baserad på Chromium

Microsoft gör om sin webbläsare Edge och baserar den istället på Chromium, som även används för Chrome. Nu bjuder företaget in användare att testa webbläsaren och ge feedback.

Under 2018 rapporterades det att Microsoft arbetar med att göra om sin webbläsare Edge från grunden och istället basera den på Chromium, som används för Google Chrome. Uppgifterna bekräftades kort därefter av Microsoft och beslutet sades vara en del av företagets ökade fokus på öppen källkod.

Nu släpper Microsoft en tidig testversion av webbläsaren, som en del av sitt Edge Insider-program. Webbläsaren finns tillgänglig i två versioner med namnen Dev Channel och Canary Channel och skillnaden mellan de två är hur ofta de uppdateras. För Canary Channel-versionen rör det sig om dagliga uppdateringar, medan Dev Channel uppdateras varje vecka.

Då webbläsaren baseras på Chromium syns många likheter med Google Chrome och den har exempelvis stöd för tillägg som utvecklas för Chrome. Nya Edge har även integrering med flera av Microsofts olika tjänster, som Windows Defender Smartscreen för att skydda mot virus och Bing för sökningar på webben.

Nya Microsoft Edge finns att ladda ned via Microsofts webbplats. Då det handlar om en tidig version av webbläsaren saknas vissa funktioner och den är endast tillgänglig för Windows 10 i dagsläget. Stöd för andra Windows-versioner samt Mac OS planeras dock att släppas framöver.

Läs mer om nya Microsoft Edge:

Tack för tipset Oneone