Raspberry Pi Foundation släpper eget tangentbord och mus

Den som vill bygga en hemmasnickrad lösning helt byggd runt enkortsdatorn Raspberry Pi kan nu köpa både mus och tangentbord med Raspberry Pi-tema.

Den lilla enkortsdatorn Raspberry Pi blev något av en omedelbar succé när den lanserades under 2009. Den skapades av Raspberry Pi Foundation, en brittisk stiftelse vars mål är att främja utbildning om datorvetenskap i det brittiska skolsystemet, och att ta fram en billig allt-i-ett-dator var en komponent i att lyckas sprida detta i skolsystemen.

Målet må ha varit att främja kunskapen om datorvetenskap hos ungdomen, men Raspberry Pi-kretskorten blev snabbt populära som byggstenar i allehanda tekniska lösningar som retrospelsstationer, smarta hemmet-hubbar och mycket mer. Den som använder en Raspberry Pi-systemkrets som dator får nu möjligheten att köpa till ett officiellt tangentbord och en mus från Raspberry Pi Foundation.

Raspberry_tangentbord.jpg
Raspberry_tangentbord_baksida.jpg

Tangentbordet i fråga har bestyckats med en integrerad USB-hubb, vilket innebär att användaren inte förlorar en USB-ingång genom att använda tangentbordet. Vid lansering finns sex olika tangentbordslayouter tillgängliga – Engelska (UK), Engelska (US), Spanska, Franska, Tyska och Italienska. Språkstöden ska enligt produktsidan utökas inom kort.

Raspberry_mus.jpg

Musen använder sig av en optisk sensor och tre knappar vilket inkluderar nedtryckning av scrollhjulet. Enligt produktsidan ska högkvalitativa Omron-brytare användas i musen för god hållbarhet och kvalitetskänsla. Den utrustas också med Raspberry Pi-logotyp på undersidan samt på sladden.

Båda produkterna kan köpas från Raspberry Pi Foundations webbshop och hos utvalda återförsäljare, vilket i skrivande stund inte inkluderar svenska återförsäljare. Priset för paketet med mus och tangentbord är 22 brittiska pund, motsvarande cirka 270 kronor.

Läs mer om Raspberry Pi: