Windows 10 är enligt Microsoft bolagets sista version av operativsystemet. I praktiken innebär det att större förändringar av operativsystemet sker via uppdateringar istället för ett nytt operativsystem. Flertalet av dessa installeras automatiskt på användares datorer utan större möjligheter att stoppa dem, vilket har lett till bekymmer för många.

Nu avslöjar Microsoft att det blir ändring på det i maj månads stora uppdatering till Windows 10. I och med denna kommer säkerhetsuppdateringar och månatliga patchar separeras ifrån större funktionsuppdateringar. Konkret innebär det att användare får en notis om att en ny stor uppdatering finns att ladda ned, men det kan skjutas på fram till att nuvarande version av Windows 10 slutar stödjas.

Windows 10 update.jpg

Tidigare har Windows 10 Home-användare kunnat pausa uppdateringar i 7 dagar, medan de med Pro-utgåvan kunnat göra detta i upp till 35 dagar. Snart kommer alla kunna pausa i 35 dagar, utöver möjligheten att hålla på större uppdateringar. Orsaken är att Microsoft vill ge användarna mer kontroll över upplevelsen.

Användare har inte sällan stött på allvarliga buggar och fel vid tidigare funktionsuppdateringar, bland annat att filer raderas ifrån datorn. Att då inte kunna stoppa dessa uppdateringar för att avvakta patchar eller andra användares upplevelser har frustrerat många.

Utöver mer kontroll för användarna så arbetar Microsoft även på att förbättra sin testprocess. Uppdateringar kommer bland annat befinna sig längre i en förhandsversion där användare som vill kan testa nya funktioner och stabilitet. Microsoft kommer även använda maskininlärning för att snabbare identifiera allvarliga problem som rapporteras efter uppdateringar.

Slutligen ska Windows bli bättre på att identifiera när en användare vanligen är aktiv vid datorn, för att undvika att uppdateringar avbryter användningen. Även Microsoft Store tar del av funktionen. Windows 10 med versionsnummer 1903 kommer finnas tillgänglig för nedladdning i slutet av maj.

Läs mer om Windows 10: