Valve presenterar Index – VR-headset med lanseringsdatum i maj 2019

Anrika Valve har vid flera tillfällen testat vingarna inom hårdvarubranschen, genom bland annat Steam Link och Steam Machine. Inom kort släpper bolaget sitt VR-headset Index.

HTC och Oculus är kanske de mest välkända företagen när det gäller hårdvara för virtuell verklighet, och duon erbjuder ett flertal modeller av headset och kontroller för ändamålet. Under årets upplaga av Game Developers Conference (GDC) klev sistnämnda fram i rampljuset med sitt nya VR-headset Rift S, där paradnumret är inbyggd rörelsespårning.

I november 2018 publicerades ett flertal bilder, som talar för att också Valve planerar att släppa ett VR-headset. Detta ligger i linje med ett uttalande från 2017, då bolaget meddelade att de arbetade på en sådan produkt tillsammans med LG. Genom en officiell webbsida bekräftas nu att satsningen blir verklighet i och med Index, som ska lanseras inom kort.

Namnet ackompanjeras av en produktbild för den kommande produkten, men därutöver är informationen knapphändig. Av bilden att döma står dock så kallad inside-out-tracking på menyn, vilket innebär att användarens rörelser avläses genom integrerade kameror, istället för via separata basstationer och "fyrar".

Huruvida bilderna från i fjol föreställer Index återstår dock att se, men om så är fallet är även inbyggda hörlurar och ett förhållandevis bredd synfält att vänta. Officiella specifikationer samt pris blir tillgängliga i samband med lanseringen, som äger rum någon gång i maj.

Läs mer om Valve och virtuell verklighet: