Intel Core 9000-serien "Coffee Lake Refresh" uppdateras med ny stepping

Moderkortstillverkare förbereder inför en ny revision av Intels Core 9000-serie, där befintliga och nya modeller får en ny "stepping". Vad som blir nytt är dock ännu höljt i dunkel.

Inga produkter som släpps på hårdvarumarknaden är perfekta och det gäller inte minst komplicerade kretsar, där senaste snittets processorer och grafikkretsar huserar flera miljarder transistorer. Många av buggar är kända och dokumenteras öppet som "erratan".

Mellan varven släpper tillverkarna nya revisioner av sina kretsar, något som kallas för en stepping. I dessa ingår i regel en lång rad buggfixar, men kan även innefatta mindre funktionella förändringar och i vissa fall även bättre energieffektivitet samt prestanda. Det senare genom att putsa på designen för enskilda transistorer, men också smärre förbättringar i tillverkningstekniken.

Nu avslöjar ett flertal moderkortstillverkare att Intel har en ny stepping på gång för nionde generationens Core-processorer i 9000-serien för sockel LGA 1151-2. Medan de processorer som finns ute idag har stepping P0 kliver de nya upp till R0, men vad som är korrigerat eller nytt i denna framgår inte.

Gigabyte-Z390-Aorus-Xtreme-Waterforce.jpg

Avslöjandet kommer efter att tillverkarna antingen lanserat nya BIOS/UEFI eller att de har sådana uppdateringar på gång. Gigabyte har gått steget längre och listar flera processorer med R0-steppingen, där vissa är befintliga modeller som uppdateras medan andra är helt nya det tidigare endast ryktats om. Bland dessa märks Core i9-9900T och Core i7-9700T med TDP-värden på ynka 35 W.

Läs SweClockers test av Intels processorfamilj "Coffee Lake Refresh" – Core i9-9900K, Core i7-9700K och Core i5-9600K

Lanseringen av Intels nionde generations Core-processorer med R0-stepping äger rum under årets andra kvartal. I samband med detta bör det också bli känt hur mycket eller lite som är nytt jämfört med dagens processormodeller.

Källa: Asus, Tom's Hardware