Phil Spencer: "Google slår på stort med Stadia – vi slår på stort på E3"

Microsoft-chefen antyder om stora nyheter från företaget under E3 2019. Mycket pekar mot att det rör sig om en ny spelkonsol med betydligt kraftfullare hårdvara än nuvarande Xbox.

Det var sedan tidigare känt att Google planerade att avtäcka en ny spelsatsning under GDC 2019. Den får namnet Stadia och det handlar om en spelströmningstjänst där renderingar och beräkningar hanteras av Google med hjälp av företagets datacenter.

I ett mejl till anställda som hittat ut på webben via Thurrot säger Microsoft-chefen att Googles satsning är en bekräftelse på det arbete Microsoft påbörjade för två år sedan. Troligen refererar Spencer till företagets Xcloud som även det är en spelströmningstjänst.

We just wrapped up watching the Google announcement of Stadia as team here at GDC. Their announcement is validation of the path we embarked on two years ago..

Today we saw a big tech competitor enter the gaming market, and frame the necessary ingredients for success as Content, Community and Cloud. [...] But I want get back to us, there has been really good work to get us to the position where we are poised to compete for 2 billion gamers across the planet. Google went big today and we have a couple of months until E3 when we will go big.

Spencer berättar även att på samma sätt som Google slog på stort under GDC 2019 kommer även Microsoft slå på stort under E3 2019. Vad som menas är ännu okänt, men troligt är att det handlar om ett avtäckande av en ny spelkonsol från företaget. Det har på förhand talats om två nya varianter med upp till 12 TFLOPS beräkningskraft.

IMG_5382.jpg

De går under namnen "Lockhart" och "Anaconda", där den senare är den kraftfullare av de två. Den uppges bestyckas med en AMD Navi-baserad grafikkrets med 16 GB GDDR6-minne och för "Lockhart" skalas prestandan ned något till 12 GB GDDR6 och lägre beräkningskraft på runt 4 TFLOPS. Båda uppges dock bestyckas med Zen-baserade processorer med 8 kärnor och 16 trådar.

Precis som med Googles Stadia talas det om att vissa beräkningar kommer kunna göras i molnet med Microsofts nya spelkonsoler. Det är något företaget experimenterat med tidigare, då det skulle användas för speltitlar som Crackdown 3 på Xbox One. Dessa planer skrotades dock innan lanseringen.

Förutom de två kraftfullare spelkonsolerna tyder tidigare uppgifter på att Microsoft även släpper en Xbox One S All-Digital Edition som, precis som namnet antyder, saknar optisk läsare. Istället kan den endast spela digitalt nedladdade spel och får en betydligt lägre prislapp.

E3 2019 pågår från den 11 till 14 juni. När Microsoft håller sin årliga presskonferens har ännu inte tillkännagivits.

Läs mer om Xbox: