Retrokonsolen Atari VCS byter till systemkrets med AMD Zen och Vega-grafik

Ataris kommande spelkonsol får ett lyft på hårdvarusidan, där åldrande Bulldozer skrotas till förmån för en krets med AMD:s moderna arkitekturer Zen och Vega.

Den anrika spel- och konsolmakaren Atari presenterade i mitten av 2017 Atari VCS, som likt Nintendos SNES och NES Classic Edition är en spelkonsol med retrotema. Ataris bidrag släpptes sedermera genom en crowdfunding-kampanj över Indiegogo, där löfte om moderna anslutningsmöjligheter och över 100 förinstallerade spel levererades med en prislapp norr om 2 000 kronor.

I mjukvaruväg gäller ett Linux-baserat operativsystem, som på hårdvarusidan sällskapas av en skräddarsydd systemkrets från AMD. Initialt planerade företaget att använda en krets med AMD:s åldrande processorarkitektur Bulldozer som grund, i form av Bristol Ridge-familjen med integrerad grafikdel. Nu meddelar Atari att hårdvaran får ett lyft och byts mot delar baserade på Zen och Vega.

Ataribox bild 1.png

Under huven ska en systemkrets tillverkad på 14 nanometer ta plats, utrustad med två kärnor Zen och Radeon Vega-grafik av okänd sort. AMD har tidigare kombinerat de två arkitekturerna i den årsgamla familjen Raven Ridge, som utökats med instegsmodellen Athlon 200GE. Sistnämnda är utrustad med Radeon Vega 3-grafik flankerad av två kärnor och fyra trådar, och sannolikt är dessa specifikationer snarlika de som väntar Atari VCS.

Bytet till en mer modern krets innebär högre prestanda i ett mer energieffektivt format och Atari skriver att detta även medför en tystare konsol, vilket bekräftar att enheten har aktiv kylning. Den nya kretsen levereras därtill med inbyggt stöd för uppspelning av 4K UHD-material, från strömningstjänster som Netflix och HBO.

Mer konkreta detaljer kring den nya hårdvaran tillkännages närmare lanseringen, som till följd av uppgraderingen skjuts något längre fram i tiden. Under Indiegogo-kampanjen uppskattades produkten vara redo i juli 2019, men nu siktar bolaget istället på slutet av året.

Läs mer om Atari VCS: