Samsung arbetar på kamera som kan gömmas under telefonskärmen

I takt med att telefoners skärmkanter krymper finns allt mindre plats för kameror och högtalare. Nu avslöjar Samsung att bolaget arbetar lösningar för att gömma kameror under skärmen.

De senaste åren har det blivit allt mer viktigt att öka telefoners skärmstorlek utan att öka yttermåtten. Många kommer därför med bildförhållandet 18:9 eller 19:9, där telefonens nedre och övre skärmkanter skalats av. Apple har sin välkända flärp, medan Samsung i år satsade på ett skärmhål för Galaxy S10.

72138.jpg

I samtal med Yonhap News Agency avslöjar dock Samsung att bolaget arbetar på en lösning för att täcka hela telefoners framsidor med en skärmpanel. Enligt VD:n för forskning och utveckling av mobila skärmar, Yang Byung-duk, så kommer Samsung i framtiden att visa ett koncept på en sådan design.

Though it wouldn't be possible to make (a full-screen smartphone) in the next 1-2 years, the technology can move forward to the point where the camera hole will be invisible, while not affecting the camera's function in any way.

Hindret idag är de sensorer, kameror och högtalare som är placerade på framsidan av telefoner. Yang Byung-duk menar dock på att kameror och sensorer kommer att kunna placeras under skärmen, utan att funktionen påverkas. Exakt hur detta ska gå till nämns inte i detalj, men just en kamera som fungerar under skärmen uppges ligga mer än två år bort i tiden.

För ljuduppspelning sneglar Samsung på konkurrenten LG, som i årets flaggskepp LG G8 Thinq använder vibrationer i skärmen för att skapa ljud vid telefonsamtal. En telefon som är helt utan kanter på framsidan sägs dock vara en tid bort, men kamerahålet kan inom några år vara ett minne blott.

Läs mer om smarta telefoner: