Apple svarar på Spotifys anklagelser gällande App Store

Nyligen anmälde Spotify konkurrenten Apple och anklagade dem för att hämma konkurrensen. Nu svarar Apple på anklagelserna, och menar att Spotify utelämnat viktig information.

Apple och Spotify har sedan en tid tillbaka haft en dispyt gällande App Store, som Spotify och andra använder för att distribuera sina applikationer på IOS. Tidigare under månaden tog det hela en ny vändning, då Spotify meddelade att de anmält Apple till EU och hävdade att de utnyttjar sin position på marknaden för att hämma konkurrensen.

I ett uttalande svarar nu Apple på Spotifys anklagelser och menar att Spotify förvränger sanningen och undanhåller information i frågan. Apple hävdar att de aldrig hindrat Spotify från att lansera sin applikation för Siri och Homepod. Den enda gången Apple har gått in och bett Spotify göra justeringar är när de försökt kringgå de regler som gäller för alla aktörer på App Store.

Andra detaljer Apple menar att Spotify utelämnat är det faktum att en stor majoritet av alla applikationer på App Store inte omfattas av det som Spotify kallar för "Apple-skatten". Det handlar om påslaget på 30 procent som Apple tar för köp gjorda i applikationer. Enligt Apple stämmer det att det rör sig om 30 procent, men denna siffra sjunker till 15 procent efter ett års prenumeration.

Let’s be clear about what that means. Apple connects Spotify to our users. We provide the platform by which users download and update their app. We share critical software development tools to support Spotify’s app building. And we built a secure payment system — no small undertaking — which allows users to have faith in in-app transactions. Spotify is asking to keep all those benefits while also retaining 100 percent of the revenue.

En majoritet av Spotifys användare uppges lyssna via gratisversionen av applikationen, vilken inte omfattas av de extra kostnaderna och därmed inte innebär några intäkter för Apple. Apple menar att Spotify vill ha alla fördelar som företaget erbjuder, som ett säkert betalningssystem och en plattform för att distribuera och uppdatera sin applikation, utan att betala för det.

Samtidigt hävdar Apple att de precis som Spotify vill säkerställa bra villkor för artister och låtskrivare, men att konkurrentens mål i slutändan är att tjäna mer pengar på andras arbete. Som exempel tar de att Spotify nyligen stämt musikskapare efter ett beslut från Copyright Royalty Board i USA, som bestämde att företaget måste betala mer royalties till artister.

Läs mer om Spotify: