Till följd av kapacitetsbrist på minneskretsar har primärminne gått från att vara en av de billigaste komponenterna i en dator till en av de dyrare. Efter åratal av höga nivåer är priserna på väg ned – och det med besked. Nu rapporterar analysfirman Trenforce om den skarpaste nedgången sedan år 2011.

Enligt DRAM Exchange, en del av Trendforce, har priserna på DRAM-kretsar sjunkit med hela 30 procent inom loppet av ett kvartal. Detta är ett större prisfall än de 25 procent som analysfirman tidigare förutspått. Den snabba utvecklingen har även gjort att kontrakt mellan minnes- och datortillverkare skrivs på månadsbasis istället för en gång i kvartalet.

Utvecklingen kommer till följd av att de stora tillverkarna av minneskretsar byggt nya fabriker och därmed har utökat sina tillverkningsvolymer, vilket sammanfaller med Intels brist på processorer i de lägre segmenten. Det senare har i praktiken gjort att datortillverkare fått allt svårare att konsumera minneskretsar, vilket lett till överlager och priser på DRAM som beskrivs vara i "fritt fall".

Hittills har prisraset de inte haft någon större effekt på den svenska marknaden, utan det har endast skett mindre rörelser vilket gjort att priserna börjat krypa strax under 80 kronor per gigabyte (GB). De lägre priserna är dock att vänta i takt med att återförsäljare sålt ut nuvarande lager av minnen och får in nya leveranser till lägre inköpspriser.

Hur marknaden utvecklas när det inte längre råder svår brist på processorer är det svårt att sia om. Klart står dock att de tre dominerande minnesjättar Samsung, SK Hynix och Micron har planer på att bygga ut sina kapaciteter ytterligare, något som talar för att prisbilden kan komma att stabilisera på de lägre nivåerna som nu börjar bli verklighet på butikshyllorna.

Tidigare rapporter om minnespriserna: