GOG slutar ge kompensation för regionala prisskillnader

Den 31 mars avslutar GOG sitt Fair Price Packaging-initiativ, vilket kompenserar kunder som betalar i andra valutor än USD med pengar som kan användas i butiken.

För den som vill köpa spel digitalt på PC finns det en rad olika alternativ. Den största aktören är Steam, men de har på senare år fått konkurrens från andra som EA:s Origin och nu senast Epic Games Store. Förutom dem finns även GOG, tidigare Good Old Games, som särskiljer sig genom spel utan kopieringsskydd.

GOG har även vad de kallar för Fair Price Packaging. Det innebär att kunder som betalar mer för ett spel i sin egen valuta jämfört med USD får tillbaka mellanskillnaden i form av pengar som kan användas i butiken. Nu meddelar GOG att de från och med den 31 mars 2019 slutar med erbjudandet.

De berättar att de själva stått för mellanskillnaden och tagit den från sin egen andel av vinsten, men att det inte längre är möjligt utan att gå med förlust. Enligt dem kommer dock förändringen leda till något positivt, då de kan erbjuda bättre villkor för utvecklare och därmed fler spel till kunderna.

Beslutet kommer kort efter att GOG sagt upp ett stort antal anställd, och enligt en källa till Kotaku beror det på att bolaget drabbats av ekonomiska problem. Enligt uppgift har trenden med att utvecklare får allt större del av intäkterna från digitala spelbutiker slagit hårt mot företaget och situationen har förvärrats på bara en månad.

Troligt är att det delvis beror på introduktionen av Epic Games Store, som lockat till sig många utvecklare på kort tid genom att erbjuda betydligt lägre kostnader för utvecklare. Även Steam har gjort liknande ändringar nyligen och minskat sina avgifter för utvecklare från 30 till mellan 20 och 25 procent beroende på försäljning.

Läs mer digitala spelbutiker: