USB Implementers Forum presenterar USB 3.2 med hastigheter på upp till 20 Gbps

Standardiseringsorganet USB Implementers Forum avtäcker USB 3.2 med stöd för hastigheter i upp till 20 Gbps. Samtidigt byter USB 3.1 Gen 1 och USB 3.1 Gen 2 namn till USB 3.2.

Med jämna mellanrum uppdaterar USB Implementers Forum (USB-IF) standarden för överföring via USB. Den senaste som används idag heter USB 3.1 och har många olika benämningar beroende på överföringshastighet och kontaktdon. Under årets Mobile World Congress i Barcelona presenteras nästa version, med nya namn och högre hastigheter.

Namnet på standarden blir inte helt oväntat USB 3.2 (PDF) och innefattar såväl den nya som den gamla USB 3.1. Det som tidigare hetat USB 3.1 Gen 1 och USB 3.1 Gen 2 byter framöver namn till USB 3.2 Gen 1 respektive USB 3.2 Gen 2, utan några nyheter utöver just namnbytet.

Gammalt namn

Nytt namn

Marknadsföringsnamn

USB 3.2 Gen 2×2

Superspeed USB 20 Gbps

USB 3.1 Gen 2

USB 3.2 Gen 2

Superspeed USB 10 Gbps

USB 3.1 Gen 1

USB 3.2 Gen 1

Superspeed USB

Det som är nytt kallas USB 3.2 Gen 2×2 eller Superspeed USB 20 Gbps. Som namnet antyder erbjuder standarden överföringshastigheter på 20 Gbps och detta tack vare att den använder sig av två stycken 10 Gbps-kanaler. Det innebär dock att USB 3.2 Gen 2×2 endast är möjligt över USB Type-C, på grund av tekniska begränsningar i övriga kontaktdon.

För att förhindra missförstånd gällande vad som är USB 3.2 och USB 3.1 Gen 1 och Gen 2 rekommenderar USB-IF att tillverkare använder Superspeed USB-termerna, där exempelvis Superspeed USB motsvarar det som tidigare hetat USB 3.1 Gen 1 och innan det USB 3.0. Detta för att tydligare kommunicera till kunder vilken hastighet de kan förvänta sig.

Det finns ännu inget datum för när den nya standarden USB 3.2 Gen 2×2 ska introduceras på marknaden, men det väntas ske senare under året. Möjligt är dock att det kan dröja längre än så, beroende på när tillverkare väljer att uppdatera sina produkter med den.

Vad tycker du om det nya namnschemat? Bra, dåligt eller bara förvirrande? Diskutera i kommentarerna!