Globalfoundries kan säljas till Samsung och SK Hynix

Enligt uppgift överväger investeringsbolaget ATIC att sälja av Globalfoundries verksamhet, och både Samsung och SK Hynix sägs vara potentiella kunder.

Inom halvledarindustrin dagsläget finns tre stora kontraktstillverkare som investerar i och utvecklar det senaste inom tillverkningsteknik. En av dessa är Globalfoundries, som på senare tid drabbats av vissa motgångar som bland annat lett till att de lagt ned utvecklingen av 7 nanometer.

Nu rapporteras det att bolaget har planer på att sälja av sin verksamhet då de hamnat efter sina största konkurrenter TSMC och Samsung Electronics. TSMC är idag den överlägset största aktören på marknaden med en andel på 50 procent och Samsung lägger allt mer resurser på sin halvledartillverkning.

Samsung Electronics nämns som en potentiell köpare av Globalfoundries verksamhet och det skulle innebär att de ökade sin marknadsandel till 23 procent. Även sydkoreanska SK Hynix sägs vara ett troligt alternativ.

En stor majoritet av Globalfoundries ägs av Advanced Technology Investment (ATIC), ett statligt investeringsbolag som ägs av Förenade Arabemiraten. Enligt uppgift ska de ha börjat överväga en försäljning efter att tillverkaren förlorade en av sina största kunder AMD till TSMC. Uppgifterna om en potentiell försäljning har dock ännu inte bekräftats.

Källa: Digitimes (via Business Korea)

Läs mer om Globalfoundries och TSMC: