Intel Core 9000-serien för bärbara hittar ut på webben – upp till 8 kärnor och 16 trådar

Med fjolårets Coffee Lake-H-serie från Intel tog bärbara datorer ett kliv upp till sex kärnor. Nu skymtas information om seriens nästa generation, där antalet kärnor ökar ytterligare.

Sedan lanseringen av AMD Ryzen i början av 2017 har antalet processorkärnor stadigt ökat. Under två generationer har till exempel Intels toppmodeller i Core-serien för stationära klättrat från fyra till åtta kärnor. Även för bärbara datorer har en liknande utveckling skett, där den högpresterande Coffee Lake-H-familjen i dagsläget erbjuds med upp till sex kärnor.

I ett dokument avsett för myndigheter har den sistnämnda processormakaren listat en uppsjö av processorer, varav sex modeller ännu inte tillkännagivits officiellt. Det handlar om Core 9000H-serien för bärbara datorer, där namnen sällskapas av maximal turbofrekvens och mängden cacheminne.

intel_ctp_9th_gen.png

Minnesmängden matchar stationära motsvarigheter, varför antalet kärnor och trådar med största sannolikhet är identiska för de bärbara varianterna. Core i7-familjen utökas med duon i7-9850H och i7-9750H, vilka har maximala klockfrekvenser om 4,6 och 4,5 GHz. Precis som stationära Core i7-9700K gäller 12 MB cacheminne, och åtta kärnor med avstängd Hyperthreading är att vänta.

Det yppersta prestandasegmentet bjuder på Core i9-9980HK och i9-9880H, som liksom åttakärniga Core i9-9900K har 16 MB cacheminne. Åtta kärnor och aktiv Hyperthreading för sexton trådar är sannolikt, och turbofrekvenserna uppgår till 5,0 respektive 4,8 GHz. Nämnvärt är att suffixet "K" innebär att Core i9-9980HK även är upplåst för överklockning.

Slutligen listas Core i5-9400H och i5-9300H, vilka levereras med 9 MB cache och klockfrekvenser på 4,3 respektive 4,1 GHz. Till skillnad från de mer kraftfulla syskonen ser dessa varianter ut att följa samma linje som fjolårets Coffee Lake-H-serie, där fyra kärnor och åtta trådar står på menyn.

Intel har ännu inte tillkännagivit de sex processorerna, och i dagsläget finns ingen mer detaljerad information att tillgå. Lanseringen förväntas ske någon gång under årets andra kvartal.

Källa: Anandtech

SweClockers 20-årsfirande 2019

I år firar SweClockers 20 år, vilket förutom en rad artiklar och tester på sajten även innefattar ett stort firande med aktiviteter där alla på SweClockers får chans att närvara. Inför det vill vi nu kolla av intresset, så svara gärna nedan om du skulle vara intresserad av att delta!