FZ testar Metro Exodus – grafiskt imponerande men når inte hela vägen fram

Inför lanseringen av Metro Exodus tar sig FZ an speltiteln, som briljerar med sin grafik men har vissa brister när det kommer till spelmekanik och berättande.

Sex år efter den senaste delen i Metro-serien, Metro: Last Light, har det blivit dags för uppföljaren Metro Exodus. Det har skrivits mycket om spelet på förhand, inte minst då utgivaren kort innan lanseringen valde att ta bort det från Steam för att istället gå över till Epic Games Store.

Läs hela recensionen av Metro Exodus hos FZ

Den 15 februari är det dags för lanseringen av speltiteln och inför detta har spelsajten FZ begett sig ner i Rysslands tunnelbanesystem för att se vad det har att erbjuda. Återigen tar spelaren på sig rollen som Artyom, som bott i tunnlarna hela sitt liv men drömmer om ett vanligt liv uppe på ytan.

17.jpg

Till skillnad från tidigare spel i serien blandar Metro Exodus klaustrofobiska inomhusmiljöer med vidsträckta vyer uppe på ytan och enligt FZ briljerar det med sin imponerande grafik oavsett var man befinner sig. Deras recensent menar att det märks att speltiteln skapats med stor kärlek, men det räcker inte alltid ända fram.

Metro Exodus är nämligen fullt av buggar och skavanker, som dyker upp lite här och var. De uppenbarar sig i form av allt ifrån fiender som dyker upp ur tomma intet till en AI som är så opolerad att vissa strider känns som rena chansningar. Den som spelar Metro Exodus för striderna lär troligen bli besvikna.

Det saknas speltestning och avvägningar. Det saknas riktning och återhållsamhet. Om Exodus strider och manus varit lika välpolerade som dess grafik och soundtrack hade det här varit en modern klassiker. Man vill ju så mycket, och man har ju så mycket känsla för vissa delar av skapandet. Men även om rälsen är lagd, så spårar Exodus ur för ofta.

Allt som allt resulterar det i ett spel som enligt FZ:s recensent saknar både riktning och återhållsamhet. Förutom striderna är även manuset ett stort problem, då det upplevs som alldeles för långt och röstskådespelarna gör det inte rättvisa. Speltiteln har många goda egenskaper, men når aldrig upp till sin fulla potential och belönas därför med betyget 3 av 5.

Läs mer om Metro Exodus: