Core i3-9100F dyker upp i databas – ny instegsprocessor för "Coffee Lake Refresh"

Processorfamiljen "Coffee Lake Refresh" ser ut att få ännu ett tillskott inom snar framtid, efter att fyrakärniga Core i3-9100F hittat ut i databasen för prestandatestet Sisoft Sandra.

I oktober 2018 lanserade Intel den nionde generationens Core-processorer med kodnamnet "Coffee Lake Refresh". Initialt släppte processorjätten endast tre modeller i den nya serien, där fastlödd värmespridare och upplåst överklockning gällde samtliga produkter. Till följd av kapacitetsbrist levererades trion även med höga prislappar och låg tillgång.

Under CES 2019 utökades familjen med sex nya varianter tillsammans med det nya suffixet "F", som innebär att den integrerade grafikdelen fått stryka på foten. Bland de sex modellerna syns bland annat Core i3-9350KF, som är den första Core 9000-processorn med fyra kärnor och Core i3-stämpeln. I databasen för prestandatestet Sisoft Sandra har nu specifikationer för Core i3-9100F dykt upp.

Sisoft Core i39100f.JPG

Klicka för större bild.

Liksom föregångaren Core i3-8100 bjuder processorn på fyra kärnor utan aktiverad Hyperthreading, där klockfrekvensen endast har en basnivå. Tom's Hardware rapporterar att tidigare rykten talat för klockfrekvenser på 3,7 alternativt 4,2 GHz, men i databasen listas 3,6 GHz – identiskt med Core i3-8100.

Processorn har inte tillkännagivits av Intel och kan inte hittas via bolagets webbplats, varför de listade detaljerna inte nödvändigtvis är de slutgiltiga. Återigen står ändelsen "F" på menyn och grafikdelen UHD 630 saknas alltså. I likhet med övriga Core 9000-processorer utan upplåst överklockning väntas TDP-värdet landa på 65 watt, medan kylpasta används för värmespridaren.

Huruvida en variant av instegsprocessorn med integrerad grafik är att vänta framöver är okänt. Det är även oklart när och till vilket pris Core i3-9100F lanseras.

Läs mer om Intels "Coffee Lake Refresh":