Mycket har hänt på skärmmarknaden på senare år. I takt med att upplösningen på gamingskärmar ökat har de även ökat i storlek och det är idag inte ovanligt att se modeller med paneler på 34 tum eller större. Det har även blivit allt mer populärt med så kallade ultrabreda modeller, något exempelvis Samsung har satsat på.

Nu presenterar Asus sin senaste skärm med namnet ROG Strix XG49VQ, vilken delar många egenskaper med Samsungs modell C49HG90 från 2017. Precis som den mäter Asus skärm in på 49 tum och har en upplösning på 3 840 × 1 080 pixlar, vilket resulterar i bildförhållandet 32:9.

Skärmpanelen är av typen VA och har en maximal uppdateringsfrekvens på 144 Hz, ackompanjerat av stöd för AMD Freesync. Likt Samsungs modell nämns stöd för HDR, dock med en något lägre certifiering enligt VESA DisplayHDR 400 och en maximal ljusstyrka på 400 nits.

Diskutera skärmar i SweClockers forum

I anslutningsväg finns två stycken HDMI, en Displayport samt två stycken USB 2.0 genom skärmens inbyggda hubb. Skärmen har även ett picture by picture-läge för att koppla tre enheter och visa bild från alla samtidigt.

Asus ROG Strix XG49VQ blir tillgänglig i mars 2019 och har en rekommenderad prislapp på 13 490 kronor.