Minnespriserna beräknas sjunka mer än väntat under första kvartalet 2019

Analytiker menar att minnespriserna sjunker mer än väntat under de kommande månaderna, med prissänkningar på upp till 20 procent.

Läget på marknaden för primärminnen har under en längre tid varit väldigt föränderligt, med snabba prishöjningar vilket lett till betydligt högre priser för konsumenter. Det började dock ske en ändring under 2018 då priserna började återgå till mer normala nivåer och många förutspådde att detta skulle fortsätta under 2019.

Enligt DRAM Exchange väntas priset sjunka mer än tidigare förutspått under första kvartalet 2019. Det har tidigare talats om prissänkningar på 10–15 procent men enligt företaget kan de uppgå till så mycket som 20 procent under de kommande månaderna. Det beror bland annat på en minskad efterfrågan samtidigt som flera har ett överskott av minneskretsar.

De som tjänat mest på de höga minnespriserna uppges vara kretstillverkarna, medan de som tillverkar moduler för konsument- och servermarknaden istället drabbats negativt. Flera av tillverkarna uppges ha gjort stora förluster sedan andra halvan av 2018 och många förutspår att gå med förlust på årsbasis.

Samtidigt som priserna är på väg ned uppges kinesiska myndigheter ha bevis för kartellbildning mellan de dominerande aktörerna Samsung, SK Hynix och Micron. Utredningen pågår fortfarande, men kan leda till dryga böter om totalt 2,5 miljarder dollar, motsvarande 22,5 miljarder kronor.

Läs mer om läget på minnesmarknaden: