AMD:s teknikchef bekräftar fler Radeon-grafikkort under 2019

Toppmodellen Radeon VII är endast början på AMD:s utbud på 7 nanometer år 2019. I en intervju med The Street bekräftar teknikchefen Mark Papermaster att mer är att vänta under året.

Något oväntat tillkännagav AMD Radeon VII (7) under CES. Grafikkortet bygger kring arkitekturen Vega och är det första tillverkat på 7 nanometer för konsumenter. Med hela 16 GB HBM2-minne i 1 TB/s tar det upp kampen mot Nvidias senaste Geforce RTX 2080 i prestandasegmentet.

amd-7.jpg

Det här är endast den första produkten på 7 nanometer från AMD, som valt att storsatsa på den nya tillverkningstekniken från TSMC. Enligt AMD handlar det om dubblerad transistortäthet och energieffektivitet, samt möjligheten att nå 25 procent högre prestanda (klockfrekvens) jämfört med tidigare tekniker.

What we do over the course of the year is what we do every year. We'll round out the whole roadmap. We're really excited to start on the high-end with our 7 nanometre Radeon VII. So really very excited and you'll see the announcements over the course of the year as we refresh across our Radeon roadmap.

I samtal med finanstidningen The Street berättar Mark Papermaster, teknikchef på AMD, att Radeon VII endast är början på grafikkortsnyheterna för året. I samband med detta säger Papermaster att de är "exalterade" att inleda året i toppskiktet och att flera detaljer om bolagets produktplaner är att vänta under året.

Att Papermaster betonar att Radeon VII är ett toppkort under året kan betyda att nästa generation har mellansegmentet i fokus, likt hur de med Polaris uttalat valde att inte ta upp kampen om prestandatronen. Det går också läsa uttalandet som att Radeon VII blir AMD:s bäst presterande grafikkort hittills.

Nästa generations Radeon-grafikkort från AMD har kodnamnet Navi och tillverkas också på 7 nanometer. Det är ännu höljt i dunkel om Navi är en sjätte och sista iteration av den över åtta år gamla arkitekturen Graphics Core Next (GCN) eller om det är en helt ny skapelse.

Läs mer om grafikarkitekturen Navi: