Asrock Deskmini A300 tar ultrakompakta formfaktorn Mini STX till sockel AM4

På CES-mässan lyfter Asrock skynket från Deskmini A300. Paketet består av moderkort, nätdel och chassi med volym på 1,92 liter, som kan husera AMD "Raven Ridge" för sockel AM4.

Mini ITX är en standardiserad formfaktor för den som eftersöker en relativt kompakt dator och moderkorten mäter in på 170 × 170 mm. På marknaden för nätta datorer finns också flera proprietära format, som exempelvis tar plats i Apples Mac Mini och Intels NUC-enheter.

I ett försök att krympa moderkorten ytterligare lanserade Silverstone formfaktorn Micro STX år 2017, där måtten för korten landade på 127 × 178 mm. En av grundvalarna för konceptet var att använda grafikkort enligt MXM-standarden, som har varit en standard för bärbara datorer. Nvidia ville dock inte sälja dessa löst och chassimakaren skrinlade därför Micro STX i fjol.

A300-SmallAPU.jpg
ASrock deskmini am4.JPG
DeskMini A300 Series(L1).png
DeskMini A300 Series(L5).png

Under CES 2019 dammar taiwanesiska Asrock av Silverstones standard i det ännu mindre utförande vid namnet Mini STX, som tar plats i Deskmini A300. Här har MXM-anslutningen strukit på foten och tanken är istället att använda processorer med integrerad grafik. Produkten blir därmed den första att ta AMD:s sockel AM4 till det krympta formatet.

Deskmini A300 har ett chassi med måtten 155 × 155 × 80 mm, för en volym på låga 1,92 liter. Under huven syns ett Mini STX-moderkort med storleken 140 × 147 mm, som sällskapas av en extern nätdel på 120 watt. Stöd för AMD:s samtliga AM4-processorer med integrerad grafik och TDP-värde upp till 65 watt listas, vilket bland annat innefattar fjolårets "Raven Ridge" med Vega-grafik.

För primärminnet finns två platser för DDR4-minnen av typen SODIMM och när det gäller lagring märks två SATA-anslutningar samt dubbla M.2-platser. De tre bildanslutningarna är Displayport, HDMI och VGA. Därtill finns tre USB 3.1, varav en är Type-C, vilka sällskapas av en USB 2.0 samt in- och utgångar för ljud. Slutligen finns Gigabit Ethernet och ännu en M.2-plats för trådlösa nätverkskort.

► Läs allt från #CES-2019

Den maximala höjden för processorkylare specificeras till 46 mm, vilket sållar bort Wraith Stealth-kylaren som inkluderas med AMD:s Ryzen-processorer i "Raven Ridge"-familjen. Asrock tillhandahåller dock en kylare som är snarlik de som medföljer "Bristol Ridge"-baserade A-serien, men denna säljs separat. I dagsläget är det okänt när Deskmini A300 kommer ut på marknaden samt till vilket pris.

Läs mer om kompakta chassin: