Sverige och Norge överväger att stoppa Huawei från byggnation av 5G-nätverk

Både Sverige och Norge kan komma att stoppa Huawei från att bygga 5G-nätverk i länderna. Anledningen är att det finns oro för att företaget spionerar åt den kinesiska staten.

Utrullningen av 5G-teknik har börjat i liten skala och många tillverkare har börjat förbereda sig för att lansera produkter som har stöd för den. Förutom produkterna krävs dock även annan typ av utrustning, såsom master, för att tekniken ska kunna användas av konsumenter världen över.

Ett av de företag som arbetar med detta är Huawei, och nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att Norge överväger att stoppa företaget från att bygga ut 5G-teknik i landet. Enligt Dagens Industri (betalvägg) kan samma sak även komma att ske i Sverige, då regeringen håller på att utreda frågan och Huawei är en av de aktörer som diskuteras.

Orsaken är risken för spionage och att även Storbritannien och USA har uttryckt oro för detta. Anledningen är att Huawei är ett kinesiskt företag och många befarar att de har nära relationer med den kinesiska staten. I USA har personer som arbetar inom regeringen förbjudits från att använda Huaweis produkter, och landets allierade uppmanas att inte anlita företaget vid utbyggnad av 5G-teknik.

Huawei själva säger att företagets utrustning är fullkomligt säker och att kunder inte behöver vara oroliga. På anklagelserna om spionage svarar de dock inte direkt, utan berättar endast att de fortsatt kommer vara öppna med sin process när det kommer till utbyggnad av 5G. Detta för att påvisa att det inte innebär några säkerhetsrisker.

Läs mer om 5G: