Sony breddar TV-utbudet med 8K-upplösta modeller på CES 2019

Sony ansluter sig till resten av TV-giganterna på CES 2019 och erbjuder nya modeller med 8K-upplösning. Därtill släpper även företaget nya OLED-varianter med mindre förbättringar.

Årets upplaga av CES-mässan är utan tvekan arenan för TV-tillverkarnas första övergång till 8K-upplösning gällandes deras flaggskepp i de större storlekarna. Japanska Sony vill givetvis inte vara sämre än konkurrenterna och visar därför upp två nya modeller med enorma pixelantal i panelerna.

sony-1.jpg

Nytt för året blir de LCD-baserade toppmodellerna ZG9 i storlekarna 85- och 98-tum – båda med 8K-upplösning och zonindelad bakgrundsbelysning. Nykomlingarna drivs av Sonys färska bildprocessor X1 Ultimate, vilken lanserades i slutet av förra året. Bildprocessorn hanterar bland annat bildförbättring och sofistikerad uppskalning av sedvanligt material till 8K.

Modellerna har vid lansering inte stöd för HDMI 2.1, men standarden är dock implementerad i hårdvaran och kommer vid ett senare tillfälle att läggas till via en mjukvaruuppdatering. I praktiken innebär det en kapacitet som bandbreddsmässigt kan ta emot innehåll med 8K-upplösning via externa bildenheter när dessa blir tillgängliga i framtiden.

sony-2.jpg

Ovanpå LCD-sortimentet uppdaterar även Sony sina OLED-modeller i det övre segmentet med den nya AG9-serien. Dessa utgörs av varianter i storlekarna 55-, 65- och 77-tum. AG9-serien stannar kvar på upplösningen 4K UHD och baseras kring samma paneler från föregående år. Bland nyheterna syns mindre förändringar som stöd för Dolby Atmos och ett stativ som gör modellerna lättare att placera närmare väggen.

► Läs allt från #ces-2019

Sonys nya serier ZG9 och AG9 väntas lanseras under årets andra kvartal.

Läs mer om skärmar och TV-apparater på CES 2019: