Phanteks presenterar chassit Eclipse P600S – baseras på samma stomme som Evolv X

Med en lyckad lansering av Evolv X i ryggen passar Phanteks på att spinna vidare på chassistommen med Eclipse P600S, där fokus ligger på tystnad och en mer attraktiv prislapp.

Under förra året lanserade chassimakaren Phanteks sitt nya, och förhållandevis nätta, flaggskepp Evolv X. Modellen möttes av god kritik från både SweClockers testlabb och övriga entusiastsfären, och prisades för sitt lättarbetade inre samt höga byggkvalitet. Chassit låg dock i den övre delen av prisskalan, vilket gjorde att den låg utom räckhåll för många potentiella kunder.

phanteks-p600s-1.jpg
phanteks-p600s-3.jpg

Undet CES 2019 blir det repris av Evolv X i form av att dess stomme används i en helt ny chassimodell, nämligen Eclipse P600S. Nykomlingen tar en mer avskalad väg än sin förebild och fokuserar mer på tystnad och funktionalitet snarare än estetik och effektfull ljussättning. Det blir särskilt tydligt då P600S helt saknar RGB-belysning, vilket även bidrar till en lägre prislapp.

phanteks-p600s-5.jpg
phanteks-p600s-4.jpg

Medan modellen tillsynes är mest inriktad på låg ljudnivå, med dämpande paneler och vinklade ventilationsöppningar, så finns det möjlighet att öppna upp chassit för högt luftflöde. Genom att plocka bort luckor i framkant och ovantill exponeras ett textilmaterial som Phanteks tagit fram att ersätta det traditionella meshgallret, där det förstnämnda enligt utsago ska släppa igenom mer luft än det senare.

p600s_3.jpg

I övrigt är mycket sig likt från flaggskeppet Evolv X, då båda sidopanelerna sitter på gångjärn för enkel åtkomst till insidan. Chassit är återigen indelat i två kammare och merparten av komponenterna huserar i huvudkammaren, och tillåter generöst med utrymme för både fläktar och radiatorer.

p600s_1.jpg

Annat som gör en återkomst är ett väldigt lättarbetat system för kabeldragning på moderkortsplåtens baksida, komplett med mängder av genomdragningshål med tillhörande kardborrband. Likaså syns återigen den omtyckta PWM-hubben från förebilden, vilken kan styra upp till sju fläktar utifrån en PWM-signal från moderkortet – där denna exempelvis kan vara kopplad till processorns temperatur.

DIskutera chassin i forumet

Genom att dela stomme med Evolv X innebär det även att många av tillbehören från flaggskeppet kan användas ihop med Eclipse P600S. Bland dessa syns exempelvis fler lagringsvaggor, PCI Express-förlängare och inte minst tillsatsen som gör det möjligt att montera in ytterligare ett system i chassits tak enligt formfaktorn Mini ITX.

► Läs allt från #ces-2019

Phanteks Eclipse P600S väntas landa i butik under början av februari. Prismässigt kostar modellen med härdat glas 149 euro medan varianten med ljuddämpad stålpanel blir något billigare vid 139 euro, motsvarande 1 500 respektive 1 400 kronor.