Toshiba avtäcker världens första hårddisk med 16 TB lagringsutrymme

På CES 2019 är det världspremiär för en hårddisk med lagringsutrymme på 16 TB. Produkten är signerad Toshiba och för lagring används den mindre lagringstäta tekniken CMR.

Priserna på flashbaserad lagring har på allvar börjat sjunka, samtidigt som SSD-enheter med Quad-level Cell (QLC) börjar rulla ut på bred front. Den nya tekniken innebär att fyra bitar kan lagras i varje cell, vilket ger lagringsenheter med högre densitet på bekostnad av hastighet och livslängd.

När det kommer till lagringsutrymme i förhållande till pris är dock den mekaniska hårddisken fortfarande herren på täppan. I oktober avtäckte Western Digital den första disken med 15 TB kapacitet, som medförde en ökning på 1 TB i jämförelse med föregångarna. På CES 2019 avtäcker nu Toshiba hårddisken MG08, som är en inkrementellt större variant som tar klivet upp till 16 TB.

Toshiba MG08.jpg

Traditionen trogen handlar det om en enhet med formfaktorn 3,5 tum, som förseglats och fyllts med helium. Under skalet snurrar nio magnetiska plattor med en hastighet på 7 200 RPM, vilka ackompanjeras av 512 MB cacheminne. Bolaget nämner inga specifikationer för läs- och skrivhastighet.

Nämnvärt är dock att lagring sker med tekniken Conventional Magnetic Recording (CMR) där spåren skrivs parallellt, vilket kan innebära bättre prestanda än för andra stora hårddiskar. Många tillverkare använder tekniken Shingled Magnetic Recording (SMR) för att öka lagringskapaciteten. Nackdelen med SMR är försämrad skrivprestanda, som kommer av att spåren överlappar varandra och därmed måste skrivas om när ny data lagras.

► Läs alla artiklar från #CES-2019

Toshibas nya hårddisk specificeras till 555 TB skriven data per år och presenteras främst som en produkt för datacenter och andra företagskunder. Hårddisken kommer i utförande med SAS-anslutning, men även med SATA. Det är dock oklart om produkten blir tillgänglig på konsumentmarknaden, och i så fall till vilket pris.

Använder du mekaniska lagringsenheter i din dator, eller har du helt gått över till flashbaserade varianter? Berätta i kommentarerna!