Asus avtäcker ROG Mothership – bärbart flaggskepp med Geforce RTX 2080

Asus tar konceptet bärbara speldatorer till nya nivåer på årets CES-mässa med flaggskeppet ROG Mothership – en modell med ett helt nytt designtänk och senaste snittets hårdvara.

Bärbara speldatorer finns numera i otaliga utföranden, med allt ifrån ultratunna skapelser med strömsnåla grafikdelar till närmast släpbara bestar med riktigt högpresterande hårdvara. På årets CES-mässa vill Asus revolutionera den sistnämnda kategorin med flaggskeppet ROG Mothership som bjuder på både intressanta designbeslut och hårdvara i den absoluta värstingklassen.

asus-rog-mothership-13.jpg

Till skillnad från merparten av dagens bärbara datorer som placerar komponenterna i chassit under tangentbordet tar Asus här en helt annan vinkel med ROG Mothership. Här har dessa istället förflyttats till baksidan av skärmen, vilket enligt företaget öppnar upp för betydligt bättre förutsättningar för både ventilation och ljudnivå.

asus-rog-mothership-7.jpg
asus-rog-mothership-8.jpg

Chassit som huserar skärmpanelen på 17 tum och komponenterna är tillverkad i CNC-fräst aluminium som bestyckats med en generös mängd ventilationsöppningar för att släppa ut den varma luften. För att denna ska kunna stå på ett bord är den utrustad med ett justerbar stativ i bakkant, vilket fälls ut automatiskt när datorn ställs på högkant. Modellen väger 4,7 kg och levereras med dubbla nätadaptrar på 280 W styck.

asus-rog-mothership-11.jpg
asus-rog-mothership-10.jpg

I och med att komponenterna har flyttats till baksidan av skärmen öppnas det upp en del intressanta möjligheter för modellens tangentbord. Detta sitter nämligen fast med magneter i själva chassit och kan därmed lossas, vikas ihop och placeras i valfri position på skrivbordet. Tangentbordet går även att koppla in med en USB-kontakt för den som är orolig för batterinivån eller latenser med trådlös överföring.

asus-rog-mothership-3.jpg

Specifikationsmässigt kan ROG Mothership bestyckas med processorer upp till sexkärniga Intel Core i9-8950HK samt 64 GB primärminne. Grafikdelen levereras av Nvidias och utgörs av nylanserade Geforce RTX 2080 med 8 GB GDDR6-minne, vilket i det här fallet rör sig om den fullskaliga kretsen utan nedskruvade klockfrekvenser.

På lagringsfronten utrustas modellen med tre PCI Express-baserade SSD-enheter på 512 GB styck som är sammankopplade i en RAID 0-konfiguration. För att motverka flaskhalsar gällandes bandbredd har Asus tagit fram en lösning tillsammans med Intel där två av SSD-enheterna kopplas direkt till processorns PCI Express-banor medan den sista går den sedvanliga vägen via styrkretsen.

Gällandes anslutningar har datorn två USB Type-C-kontakter, en redo för Thunderbolt 3 medan den andra har stöd Virtuallink. Därtill syns tre sedvanliga USB-portar med stöd för USB 3.1 Gen 2 samt en enskild anslutning för USB 3.0. Trådlöst nätverk levereras via en färsk lösning från Intel med stöd för standarden Wifi 6 (802.11ax), medan hastigheter om 2,5 Gbit/s finns att tillgå via Ethernet.

► Läs allt från #ces-2019

ROG Mothership lanseras under årets andra kvartal till en ännu okänd prislapp.

Läs om Geforce RTX-serien för bärbara datorer: