Snabba gamingskärmar i all ära, men för den som sätter bildkvalitet i första rummet är det helt andra egenskaper som väger tyngst. Asus tjuvstartar CES 2019 i Las Vegas genom att visa en rad påkostade flaggskeppsprodukter för det nya året. Bland dessa syns en renodlad proffsskärm med "extra allt".

Modellen heter Proart PA32UCX – en 32-tumsskärm med 4K UHD-upplösning och avancerad bakgrundsbelysning. För det sistnämnda används vad tillverkaren kallar för "Mini LED" i hela 1 162 reglerbara zoner, vilket gör det möjligt för skärmen att styra ljusstyrkan vid HDR med hög precision, även kallat local dimming.

Till detta hör stöd för standarderna HLG, HDR10 samt eventuellt även Dolby Vision, där Asus just nu "för diskussioner" med Dolby om att officiellt certifiera modellen. Utöver HDR ska skärmen klara 1 200 cd/m² ljusstyrka samt 10-bitars färgåtergivning med 97 procent av färgrymden DCI-P3.

Även om alla specifikationer ännu inte är offentliggjorda avslöjas att skärmen utrustas med en uppsjö olika anslutningar. Det finns två Thunderbolt 3, tre HDMI och en ensam Displayport.

Asus vill varken avslöja pris eller lanseringsdatum utan stannar vid att meddela att Proart PA32UCX dyker upp på butikshyllorna någon gång under det nya året. Baserat på skärmens specifikationer väntas dock prislappen hamna i den högre delen av skalan.

► Läs allt från #ces-2019