JOLED släpper spelskärm med OLED-panel under 2019

OLED ger oändliga kontrastförhållanden och bra färgomfång i jämförelse med andra paneltyper, men skärmar för datorer är sällsynta. Nästa år satsar japanska JOLED på att släppa två varianter.

För smarta telefoner och påkostade TV-apparater har skärmtekniken OLED blivit vardagsmat, men när det kommer till skärmar för bärbara och stationära datorer är utbudet skralt. En bakomliggande anledning är teknikens inneboende problem med så kallad inbränning, där pixlarna slits ojämnt och lämnar permanenta spår i bilden.

Nu rapporteras att det japanska bolaget JOLED, bestående av Japan Display, INCJ, Sony och Panasonic, har för avsikt att lansera flera skärmpaneler för datorskärmar under nästa år. Under mässan Finetech Japan demonstrerade tillverkaren prototyper av två paneler avsedda för PC-skärmar, som snart är redo för produktion i stor skala.

Det handlar om två 21,6 tum stora paneler med upplösning om 1 920 × 1 080 alternativt 3 840 × 2 160 pixlar, som båda har en uppdateringsfrekvens om 144 Hz och specificerad svarstid på 0,1 millisekunder. Den högupplösta varianten ska användas för Asus påkostade och portabla skärm Proart PQ22UC, som visades under fjolårets upplaga av CES-mässan.

Modellen med 1080p-upplösning ska istället ta plats i en egenutvecklad spelskärm, som tagits fram i samarbete med det japanska e-sportlaget Burning Core. Liksom andra OLED-baserade skärmar gäller därtill bra färgomfång och ett oändligt kontrastförhållande, till följd av att varje pixel utgör en egen ljuskälla som kan stängas av när bilden är svart.

JOLED:s bidrag till skärmmarknaden kommer troligtvis även att synas under CES 2019, som går av stapeln den 8 januari. I dagsläget är dock information kring lanseringsdatum och pris fortfarande okänd. Det är även oklart huruvida bolaget har för avsikt att släppa större paneler avsedda för datorskärmar i framtiden.

Källa: PCGameshardware

Läs mer om OLED: