Förutom Snapdragon-kretsar tillverkar även Qualcomm modem och är en av de dominerande aktörerna på marknaden inom området. Företagets kretsar används i ett stort antal produkter, något som de utnyttjat till sin fördel och tagit ut höga avgifter för patent och annat från tillverkare.

I ett öppet brev på sin webbplats anklagar Intel-chefen Steven Rodgers Qualcomm för att ägna sig åt konkurrensbegränsande affärsmetoder. Detta då de stämt flera andra företag och hävdat att de använt sig av Qualcomms patenterade teknik utan tillåtelse. Enligt Intel har denna kampanj till stor del varit misslyckad och de menar att inget positivt kan komma av dem.

Qualcomm’s goal is not to vindicate its intellectual property rights, but rather to drive competition out of the market for premium modem chips, and to defend a business model that ultimately harms consumers.

Målet med stämningsansökningarna är enligt Rodgers inte att skydda sina patent och tillhörande teknik, utan Qualcomm har istället för avsikt att driva bort konkurrenter från marknaden. Han menar att detta endast kommer få negativa konsekvenser för konsumenter, då antalet aktörer på marknaden blir färre och priserna blir högre.

Nämnvärt är att Intel är en av Qualcomms största konkurrenter när det kommer till modem och utveckling av 5G-teknik. Även med dagens 4G-teknik har Intel på senare år seglat upp som seriös konkurrent till Qualcomm, något som märks inte minst på att samtliga av Apples senaste Iphone-modeller använder modemkretsar från Intel.

Intel har även själva anklagats för bryta mot konkurrenslagar tidigare, bland annat under 2009 då de dömdes till rekordhöga böter för att ha hållit AMD-produkter borta från datortillverkare.

Läs mer om Qualcomm och Intel: