Intels satsning på grafikkort heter "Xe" – lanseras år 2020

Under Intels 2018 Architecture Day avslöjas namnet på processorjättens grafikkort. Uppställningen ska gå under namnet "Xe" och täcka såväl integrerade som dedikerade lösningar.

Vid sidan om processorer är Intel i full gång med nästa generations arkitekturer på grafiksidan, där de förutom förbättrade integrerade lösningar tar strid mot AMD och Nvidia. Under sin 2018 Architecture Day talar Intel öppet om framtiden och kastar ut det officiella marknadsföringsnamnet för satsningen – Xe (Xe).

Intel-Xe-GPU-1.jpg

Tanken är att Xe-serien ska användas för allt från integrerade grafikkretsar upp till dedikerade lösningar för entusiaster och datacenter. Det här påminner mycket om hur AMD döper sina grafiklösningar, där både integrerade varianter och instickskort heter "Radeon RX" följt av modellnamn.

Under tillställningen framgår också att bolaget planerar täcka hela spektrumet av marknaden från start. Intel Xe-serien ska således användas för alltifrån integrerade grafikkretsar till grafikkort från budget- till entusiastklassen och datacenter. Med andra ord siktar Intel på att kunna brottas med AMD och Nvidia i samtliga segment av marknaden från start.

Intel-Xe-GPU-2.jpg

Intel säger det inte rakt ut, men sannolikt är det den länge omtalade arkitekturen Arctic Sound som introduceras med Xe-serien. Bolaget bekräftar dock att den första generationen tillverkas på en 10-nanometersteknik, något många på förhand antagit då Intel siktar på en lansering till år 2020.

Källa: Anandtech

Läs mer om Intels satsning på grafikkort: