Valve släpper betaversion av Steam Link-mjukvara för Raspberry Pi

Nyligen meddelade Valve att strömningsenheten Steam Link tas ur produktion. Nu följer bolaget istället upp med mjukvara för den som vill kunna strömma spel direkt till en Raspberry Pi.

Valves populära speldistributionstjänst Steam fokuserar främst på mjukvara, men under årens lopp har även hårdvara såsom handkontroller och datorer figurerat i produktportföljen. En av bolagets mer långlivade hårdvarukoncept är Steam Link, som tillåter användaren att strömma spel från datorn till TV:n.

Nyligen meddelade Valve att tillverkningen av den dedikerade enheten ska upphöra, men funktionen finns även som applikation för telefoner och vissa TV-apparater. Nu följer företaget upp med ytterligare en plattform för mjukvaran och släpper en betaversion av Steam Link för enkortsdatorn Raspberry Pi.

På hårdvarusidan rekommenderas Raspberry Pi 3 alternativt uppföljaren med suffixet "B+", vilka ska ackompanjeras av operativsystemet Raspbian Stretch. Operativsystemet finns tillgängligt på webbplatsen för Raspberry Pi, medan Steam Link-mjukvaran kan hämtas via en länk på Steams forum där även kortfattade instruktioner för installation står att läsa.

Sett till anslutningar är den dedikerade Steam Link-enheten snarlik de båda enkortsdatorerna, som är bestyckade med trådlöst nätverk och Ethernet på 100 Mbit/s eller högre. Därtill syns HDMI, flera USB-anslutningar samt Bluetooth hos nämnda trio.

Tänkvärt är att det inte handlar om en färdigutvecklad mjukvara, och utvecklaren meddelar att eventuella problem kan rapporteras i en tillhörande forumdel på Steams forum.

Läs mer om Steam Link

Tack för tipset Mr_Lazy, Söderbäck