FZ testar Mutant Year Zero: Road to Eden – avskalat strategispel med svenskt hjärta

Spelsajten FZ testar nyligen lanserade Mutant Year Zero: Road to Eden, vilket blandar Sverige-referenser i stora mängder med engagerande strider.

Bland nördar och entusiaster är namnet Mutant välkänt. Det svenska rollspelet lanserades 1984 och utspelar sig i ett postapokalyptiskt Sverige. Sedan den ursprungliga lanseringen har det släppts i ett flertal nya versioner, såsom Mutant: Year Zero från 2014 som är en engelsk utgåva.

Läs hela recensionen av Mutant Year Zero: Road to Eden hos FZ

Tidigare under 2018 framgick det att Mutant var på gång för att bli rollspel till PC och konsol och nu har spelet släppts. Självklart har SweClockers syskonsajt FZ satt tänderna i spelet, som heter Mutant Year Zero: Road to Eden.

Spelet kretsar kring tre så kallade stalkers, vilka är muterade människor och djur, som skickas iväg från sin hemvist Arken för att hitta material och annat som behövs för att överleva. Längs vägen plockar spelaren upp vapendelar, artefakter och annat som sedan används för byta till sig saker såsom vapen och nya färdigheter.

mutant2.jpg
mutant6.jpg
mutant7.jpg
mutant8.jpg
mutant5.jpg
mutant.jpg
mutant4.jpg
mutant3.jpg

Mutant Year Zero: Road to Eden har ofta jämförts med XCOM, något som FZ:s recensent håller med om till viss del. Enligt honom handlar det om samma genre, men utförandet är mer avskalat och förenklat och saknar djupet som XCOM erbjuder. Detta är i vissa fall positivt, men kan också vara negativt då stridssystemet ibland upplevs som lite för simpelt.

En annan positiv aspekt som nämns är miljöerna, vilka beskrivs som "en orgie i postapokalyptisk svensk-mania" med referenser till allt ifrån Postnord till Kexchoklad. Enligt recensenten är det en speciell känsla att slåss mot polisrobotar utanför svenska Pizzeria Athena eller gå förbi Kungälvsskolan och höra berättelser om kanniballiknande “stoo-dens”.

Trots vissa skavanker, såsom ojämn svårighetsgrad och dålig variation på miljöer, belönas ändå spelet med betyget 3 av 5. Recensenten menar att det finns stor potential och framtiden ser ljus ut om utvecklaren väljer att bygga på med expansioner eller rentav en uppföljare.