Microsoft arbetar på Xbox One utan optisk läsare till lågpris

I spelkonsolernas värld är optisk media och skivlagring fortsatt viktigt, men även här laddas allt mer ned digitalt. Nu framgår att Microsoft arbetar på en Xbox One utan Blu-ray-läsare.

Optiska läsare var länge det dominerande sättet att konsumera media på, men har på senare år blivit allt ovanligare i takt med att strömningstjänster som Netflix blir allt bättre. Detsamma gäller spel – åtminstone på PC-sidan, där fysisk media mer eller mindre helt ersatts av nedladdningar via tjänster som Steam och Origin.

Utvecklingen går desto långsammare i spelkonsolernas värld, där fysisk media fortfarande är stort. Vanligt är dock att spelet installeras på spelkonsolen från det optiska mediet och flankeras av en stor nedladdning. Många bedömare ser det därför bara som en tidsfråga innan optiska läsare blir ett minne blott även för den här typen av enheter.

Nu rapporterar Thurrott att Microsoft arbetar på en ny revision av Xbox One utan optisk läsare, där målet är att pressa priset rejält mot dagens Xbox One S. Enligt uppgifterna siktar Microsoft på att kapa det rekommenderade priset så mycket som 100 USD, ned från dagens Xbox One S som kostar 299 USD. I Sverige skulle det motsvara en prislapp på runt 2 000 kronor.

IMG_5382.jpg

I samband med lanseringen av den nya spelkonsolen ska Microsoft släppa ett inbytesprogram, som gör det möjligt att byta in ens fysiska Xbox One-spel till digitala nedladdningar. Tanken är att ett sådant byte ska kunna göras i en fysisk Microsoft Store och hos medverkande återförsäljare.

Parallellt arbetar Microsoft på en annan revision av Xbox One S till lägre pris, men som behåller optisk läsare. Enligt rapporten ska Microsoft titta på andra sätt att pressa ned priset utan att tumma på den slutgiltiga spelupplevelsen. Att de även tar fram en sådan modell tillskrivs det faktum att många kunder fortfarande köper fysiska utgåvor av spel.

Avslutningsvis talar rapporten om att Microsoft Xbox One utan optisk läsare släpps under våren 2019, medan den prispressade modellen som behåller optisk läsare är tänkt för lansering senare samma år. Dessa uppges följas upp av en helt ny generation Xbox som ska släppas någon gång under år 2020.