Det gångna året har varit problematiskt för Microsoft. Under våren orsakade april-uppdateringen för Windows 10 blåskärmar och frysningar i Chrome. Höstens uppdatering gjorde att flera användare tappade filer under uppdateringssekvensen. Senast ändrade företaget inställningar för aktiveringsservrarna vilket deaktiverade legitima licenser för Windows 10 Pro-användare av misstag.

Efter en månads extra testning med gott resultat väljer nu Microsoft att återlansera höstens uppdatering för Windows 10. Till en början släpps uppdateringen till en handfull användare och kräver manuell sökning för att installeras. Upptäcker operativsystemet kompatibilitetsproblem med installerad programvara kommer uppdateringen pausas tills felet åtgärdats.

Några av de nya funktionerna i uppdateringen inkluderar mörkt tema i utforskaren, möjlighet att skicka SMS via datorn från telefon, molnbaserad urklippsfunktion samt skärmdumpverktyget Screen Sketch. För spelintresserade implementeras stödet för DirectX Raytracing samt förbättrad HDR-funktionalitet.

Till följd av problemen med Windows 10-uppdateringar går Microsoft ut med en ny strategi för kvalitetssäkring inför framtiden. Dels skall ett slags gränssnitt för utrullning av uppdateringar introduceras – och för att öka transparensen mot användare publiceras en serie bloggar för uppföljning av de steg företaget vidtar i sitt förbättringsarbete med Windows 10 och dess uppdateringar.

Microsoft kommer inom kort gå ut med kompletterande information om vad arbetet kring framtida förbättringar för Windows 10 faktiskt kommer innebära.

Läs mer om Windows 10: