VR-headset från Valve dyker upp på bild

Amerikanska Valve ägnar sig primärt åt mjukvara, men nu syns bolagets logotyp på ett kretskort för ett VR-headset, som är utrustat med två kameror och rejäla linser.

Intresset för virtuell verklighet har ökat en hel del de senaste åren, men höga priser och ett begränsat utbud av applikationer har medfört att användarskaran fortfarande är relativt liten. HTC och Oculus är två av de största tillverkarna av headset för virtuell verklighet, men även Microsoft har satsat på produktgenren med plattformen Mixed reality, där en lägre prislapp är i fokus.

Valve VR 3.jpg

Reddit-användaren "2flock" har nu uppmärksammat ett bildalbum publicerat på bilduppladdningstjänsten Imgurs webbplats, som talar för att Valve äntrar marknaden för VR-headset i framtiden. På bilderna syns ett VR-headset med exponerat kretskort som pryds av Valves logotyp.

Två kameror finns monterade på enheten, vilka skulle kunna användas för så kallad inside-out-tracking, där användarens position i rummet kan avgöras utan externa basstationer. Det är även möjligt att dessa används för förstärkt verklighet (eng. augmented reality) eller för att spåra användarens rörelsekontroller. En kanal för kablar tyder på att det handlar om en enhet som används tillsammans med dator, och alltså inte en fristående sådan såsom Oculus Quest.

Valve VR 1.jpg
Valve VR 2.jpg

Produktens linser är förhållandevis stora i jämförelse med konkurrenternas alternativ, vilket kan indikera på att ett bredare synfält står på menyn. Likt många andra VR-headset är Valves enhet också bestyckad med inbyggda hörlurar. I början av 2017 meddelade Valve att de tillsammans med LG arbetar på ett nytt VR-headset, men om bilderna föreställer resultatet av detta samarbete är okänt.

På senare år har Valve satsat en hel del på virtuell verklighet genom den öppna mjukvaruplattformen Steam VR, där bolaget samarbetar med flera tillverkare av VR-headset för att göra hårdvaran kompatibel med spel från sin distributionsplattform Steam. Nyligen begåvades Steam VR med tekniken Motion smoothing, som ska bidra till en jämnare bildfrekvens och möjliggöra VR-spelande på klenare hårdvara.

Läs mer om virtuell verklighet: