Problem med Nvidia Geforce RTX 2000-serien uppges vara kopplat till specifika skärmar

Gamersnexus har undersökt problemen med blåskärm hos Nvidias Geforce RTX 2000-serie, och kommit fram till att det troligen beror på skärmar med hög uppdateringsfrekvens samt G-Sync.

Nyligen rapporterades det att flera användare stött på problem med sina grafikkort ur Nvidias nya Geforce RTX 2000-serie. Det handlade bland annat om datorsystem som kraschat och grafiska artefakter i spel, då främst med Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti i Founders Edition-utförande.

Tekniksajten Gamersnexus har tittat närmare på problemen och i ett videoklipp på Youtube presenterar de vad de kommit fram till. Specifikt har de undersökt problemet med blåskärm (eng. BSOD), som är kopplat till vilken skärm som används. Boven i dramat är enligt dem hög uppdateringsfrekvens tillsammans med Nvidia G-Sync.

Testerna visar även att problemen kan uppstå med samtliga modeller i Geforce RTX 2000-serien, och inte bara RTX 2080 och RTX 2080 Ti. Nvidia ska enligt uppgift redan känna till problemen och arbetar på en ny drivrutin som ska åtgärda dem, och denna ska släppas inom kort.

Nvidia har redan börjat skicka ut drivrutinen till kunder som kontaktat dem angående problemen. Enligt Gamersnexus kan en temporär lösning vara att stänga av G-Sync, men det är inte garanterat att det löser problemet.

Uppdatering kl 14:35: Nvidia har nu släppt den nya drivrutinen med versionsnummer 416.81, vilken ska åtgärda problemet. Den finns att ladda ned via företagets webbplats.

Tack för tipset inquam