Under fjolåret återvände AMD på riktigt till servermarknaden med Epyc, som tog vid efter långköraren Opteron och klev upp till 32 kärnor. Det är först i år som den nya serien börjat få ett genomslag och detta på bekostnad av Intel, som under flera år ohindrat fullständigt dominerat servermarknaden med x86-processorer.

AMD återvänder till servermarknaden med Epyc 7000-serien

Under nästa år följer AMD upp med kodnamn "Rome", som går ned till en mer energieffektiv 7-nanometersteknik och samtidigt ökar antalet kärnor till åtminstone 48 stycken. Nu svarar Intel på detta med en ny familj av processorer som tar klivet upp till just 48 stycken.

Det kommande tillskottet heter Cascade Lake Advanced Performance eller kort Cascade Lake-AP. Trots bolagets kritik mot AMD om "ihoplimmade kretsar" är Cascade Lake-AP just två kretsar i samma processorkapsel, vilket möjliggör för upp till 48 kärnor och inget mindre än tolv minneskanaler.

Förutom att det handlar om tolv minneskanaler och 48 kärnor är Intel knapphändig med information om Cascade Lake-AP. Högst troligt är att arkitekturen ännu en gång är Skylake på 14 nanometer och att det finns stöd för Hyperthreading, vilket således skulle innebära inget mindre än 96 trådar.

Inte helt oväntat talar bolaget om mycket högre prestanda än AMD:s 32-kärniga flaggskepp Epyc 7601 och minnesbandbredd "utan motstycke". Förutsatt att det officiella DDR4-stödet likt bolagets andra serverprocessorer landar på 2 666 MHz får Cascade Lake-AP en teoretisk bandbredd om 256 GB/s per sockel, att jämföra med 170 GB/s för AMD Epyc-serien med sina åtta minneskanaler.

En tydlig nackdel med så kallade Multi-Chip Module (MCM) som AMD Epyc och Ryzen Threadripper är att alla kärnor inte har direkt åtkomst till allt primärminne. Det här är något som Intel Cascade Lake-AP också kan väntas dras med, men det återstår att se hur bolaget löst detta.

Intel Cascade Lake-AP ska kunna köras tillsammans med moderkort som har både en (1S) och två (2S) socklar. Med andra ord innebär det upp till 96 kärnor och 192 trådar på ett och samma moderkort. Processorerna ansluts med varandra via gränssnittet Ultra Path Interconnect (UPI), vilket även gäller de båda kretsarna i varje processorkapsel. Några detaljer om sockeln framgår inte, men rykten talar för en helt ny skapelse vid namn LGA 5903.

Lanseringen av Intel Cascade Lake-AP äger rum under 2019 års första hälft, det vill säga samma period som AMD släpper nästa generations Epyc på 7 nanometer.

Läs mer om ihoplimmade serverprocessorer: