Samsung skalar ned kapitalutgifter med en fjärdedel – SSD-enheter kan bli dyrare

Samsung spår lägre efterfrågan på minneskretsar, och i ett försök att undvika överproduktion och låga marginaler skär nu tillverkaren i kapitalutgifterna med en fjärdedel.

Det råder ovissa tider på minnesmarknaden, där flera branschkällor och analytiker spått en prissänkning på åtminstone 50 procent under 2019 för NAND-minnen. Flera tillverkare såsom Samsung och SK Hynix väntas skala tillbaka sina satsningar till följd av detta, för att slippa överproduktion och låga marginaler.

Nu rapporterar Reuters att världens största minnestillverkare, Samsung, skär i kapitalutgifterna med en fjärdedel, vilket motsvarar 28 miljarder USD. Konkret innebär det att nya investeringar i maskiner och tekniker som var tänkta till utökad tillverkning stryker på foten.

Orsaken sägs vara att företaget ser med oro på minnesmarknaden, där marginalerna sänks och konkurrensen hårdnar, samtidigt som efterfrågan inte stiger i den takt som många tidigare trott. Till följd av detta spår bolaget lägre vinst för minnestillverkningen fram till årsskiftet.

I ett försök att stävja stora prissänkningar ser därför Samsung ut att minska investeringarna i nyproduktion rejält, vilket direkt krockar med de påstådda prissänkningarna för 2019. Kvar finns dock en rad konkurrenter, såsom Western Digital/Toshiba, IM Flash och SK Hynix, vilka planerar volymtillverkning av 3D NAND med 96 lager under 2019.

Hur dessa bolag ställer sig till Samsungs tilltag för att hålla marginalerna uppe är ännu inte fastställt, även om SK Hynix sägs genomföra liknande åtgärder. För de andra kan det dock vara tillfälle att utmana Samsung på minnesmarknaden och plocka marknadsandelar – till priset av lägre marginaler och vinst.

Tror du att konkurrenterna pressar priserna, eller kommer de nyttja situationen för att höja marginalerna?