Mjukvaruföretaget Red Hat grundades 1993 och gjorde sig kända för utvecklingen av en av de första linuxdistributionerna Red Hat Linux. På senare år har företaget skiftat fokus mot att tillhandahålla mjukvara baserad på öppen källkod för molnbaserade tjänster – något som visat sig vara ett lyckosamt drag som resulterat i både stark marknadsställning och ekonomiska vinster för Red Hat.

Företagets framgångar har inte heller gått andra aktörer förbi, vilket nu mynnar ut i att datorjätten IBM förvärvar Red Hat för rekordsumman 34 miljarder USD eller motsvarande 311 miljarder kronor. Affären räknas som den största hittills sett till förvärvandet av ett mjukvaruföretag och trumfar bland annat Microsofts uppköp av Linkedin för 26 miljarder USD under 2016.

Uppköpet är enligt IBM ett sätt att stärka sin position inom segmentet molntjänster för företag, ett område där konkurrenter som Amazon, Microsoft och Google har ledande positioner i dagsläget.

Red Hat blir en del av IBM:s hybrid cloud-division, men kommer även i fortsättningen att agera under eget varumärke med nuvarande anställda och högkvarter. Affären har godkänts av båda företagens styrelser men väntas inte gå i lås förrän under andra halvan av 2019.