Nyligen lanserade Intel sin nya processorfamilj Coffee Lake Refresh, som introducerar de nya modellerna Core i5-9600K, Core i7-9700K och Core i9-9900K. Förutom ökat antal kärnor är en av de stora nyheterna fastlödda värmespridare, något som företaget inte använt sedan Sandy Bridge som lanserades år 2011.

Något många medier och hårdvarusajter reagerat på i sina tester av modellerna, däribland SweClockers, är de höga temperaturerna trots fastlödd värmespridare. Nu har överklockningsprofilen "der8auer" prövat att ta bort värmespridaren och applicera flytande metall under denna, så kallat "delidding".

Resultaten visar bland annat att temperaturerna sänks när flytande metall istället används, något som inte är oväntat då det har bättre värmeledningsförmåga. Med värmespridaren borttagen syns dock även att både processorkärnan och kretskortet är tjockare jämfört med Core i7-8700K, vilket även det påverkar temperaturerna.

När limmet mellan processor och värmespridare byts ut på Core i9-9900K syns en temperaturskillnad på 9 °C och han prövar även att slipa ned kärnan på Core i5-9600K för att se hur det påverkar prestandan. När kärnan slipats ned 0,15 mm sjunker temperaturen med 3,8 °C, och när den slipas ned med 0,20 mm går temperaturen ned ytterligare med 1,6 °C.

Avslutningsvis säger "der8auer" att för de flesta användare är ingrepp av denna typ inte nödvändiga, i alla fall om de planerar att köra processorn under 5,0 GHz. För de som siktar på högsta möjliga prestanda och planerar att gå upp till hastigheter om 5,3-5,4 GHz rekommenderas dock "delidding" då det kan ha stor inverkan på prestandan.