Moderkortstillverkare flockas runt AMD till följd av Intels kapacitetsproblem

Intels kapacitetsproblem gynnar AMD. Nu flockas moderkortstillverkare runt den senare för att möta efterfrågan, vilket spås gynna AMD:s processorförsäljning ordentligt.

Intels misslyckande med 10 nanometer har börjat få långgående effekter på hela datorbranschen. Fabrikerna för processorjättens tillverkningsteknik 14 nanometer är fyllda till brädden och har skapat akut brist på processorer, något som gör att tillverkare i allt större utsträckning vänder sig till AMD.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att moderkortstillverkarna Asrock, Asus, Gigabyte och MSI skruvar upp sina volymer för produkter som bygger kring AMD:s Ryzen-processorer. Detta innefattar såväl färdigbyggda datorer som moderkort, en marknad som nästan uteslutande utgörs av kvartetten.

Enligt rapporten spås AMD öka sina marknadsandelar rejält inom just färdigbyggda datorsystem och även hemmabyggen, en marknad som ofta benämns kort som DIY (do-it-yourself). AMD uppges redan har en marknadsandel på över 20 procent, något som kan stiga till så mycket som 30 procent innan årets slut.

Att ett företag växer så snabbt på bekostnad av ett annat är ovanligt och beror på just Intels kapacitetsproblem. Finansbanken JP Morgan har tidigare talat om att Intels trångmål kan påverka PC-leveranserna under fjärde kvartalet med så mycket som 5–7 procent, något branschen försöker motverka med AMD.

På serversidan röner AMD också framgångar med processorfamiljen Epyc, som efter en längre startsträcka börjar få genomslag. Till viss del på grund av Intels problem att möta efterfrågan. Till slutet av året spås AMD ha en marknadsandel på 5 procent inom x86-servrar och detta spås stiga ytterligare under år 2019.

Efter lanseringen av arkitekturen Bulldozer blev AMD snabbt uträknad som aktör inom servrar. Konsekvensen av detta blev att Intel fick total kontroll över marknaden med en andel på över 99 procent, vilket med åren skapat missnöje bland serverleverantörer då Intel passat på att höja sina priser. Under år 2019 förutspås AMD nå en serverandel på väl över 10 procent.

AMD CES Tech Day_Mark Papermaster-10.jpg

Intel har aviserat att de är i full gång med att öka sin tillverkningskapacitet och väntas kunna möta efterfrågan i mitten av år 2019. Innan dess ska AMD lansera sin nya arkitektur Zen 27 nanometer, något som kan tänkas stoppa Intel att återta alla förlorade marknadsandelar.

Mer läsning om Intels kapacitetsproblem: