Försäljningen av grafikkort stabiliseras till följd av minskat intresse för kryptovalutor

För första gången på länge har försäljningen av grafikkort börjat sjunka och återgå till normala nivåer. Detta då intresset för brytning av kryptovalutor minskat avsevärt på senare tid.

Under 2017 bildligt talat exploderade marknaden för kryptovalutor, då bland annat den populära valutan Bitcoin värderades till över 80 000 kronor. Detta påverkade även andra branscher, då främst grafikkortsmarknaden där priserna steg och kunder som ville uppgradera eller köpa nytt tvingades betala överpriser.

Enligt analysföretaget John Peddie Research nådde intresset för brytning av kryptovalutor sin topp under första kvartalet 2018 och har sedan dess sakta men säkert gått nedåt. De noterar att försäljningen av grafikkort börjat återgå till normala nivåer då allt färre säljs för att användas för att bryta kryptovalutor, något som även väntas påverka priserna.

I övrigt nämner rapporten även att försäljningen av grafikkort minskat med 28 procent under andra kvartalet 2018. Överlag har Nvidia minskat från 17 till 16 procent sett till marknadsandelar, medan AMD minskat från 15 till 13 procent. Samtidigt har Intel ökat från 67 till 70 procent, och anledningen är att även integrerade grafikkretsar räknas med i statistiken.

Den sjunkande försäljningen tros bero på flera orsaker, och minskat intresse för kryptovalutor är endast en av dem. En av dem tros vara att lanseringen av Nvidias nya generation är nära förestående, vilket innebär att många väntar med att uppgradera tills dessa släpps.

Analysen kring kryptovalutor går i linje med det Nvidia nämnde i sin senaste kvartalsrapport, då även de talade om att marknaden för brytning av dessa nästintill försvunnit. De förutspår att den inte kommer ha någon märkbar påverkan på företagets intäkter framöver.